Bir popüler kültür ürünü olarak evlilik programları: Sakarya İli örneği
Marriage programs as a popular cultural product: The example of Sakarya province
- Tez No: 527049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDERHAN KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Evlilik programları, Popüler Kültür, Televizyon, Marriage programs, Popular Culture, Television
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Yayından kaldırılmasına kadar son derece popüler olan evlilik programları araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. 2000'li yılların başından 2017 yılına kadar isimleri, sunucuları, evlilik adayları farklı birçok evlilik programı yayınlanmıştır. Toplumun en temel birimi olan aile kurmak yani evlilik kurumu televizyonlarda günlük izlenen seyirlik bir oyuna dönüşmüştür. Televizyonun izlenmek için farklı formatlara yönelmesi, evliliği kültür endüstrisinin bir kolu olan televizyon için uygun bir malzeme haline getirmiştir. Özellikle günlerini evde geçiren kadınlar düşünüldüğünde bu tarz programların gündüz kuşağında yayınlanması televizyon yapımcıları için önemli bir etken olmuştur. Nitekim reyting değerleri gündüz kuşağında yer alan evlilik programlarının oldukça yüksek bir izleyici kitlesini ekranlara çektiğini göstermektedir. Öte yandan yüksek izleyici kitlesine rağmen en fazla şikâyet bildirimi alan programlarda yine bu tarz programlardır. Elbette sorulması gereken ilk soru bu programların ne için izlendiğidir? Buradan hareketle araştırmanın örneklemini oluşturan Sakarya İl'indeki izleyicilerin evlilik programlarını izleme sebepleri ve bunun sonucunda elde ettikleri doyumlar kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı temel alınarak ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Amaçlı örneklem yoluyla 400 kişi üzerinde uygulanan anket uygulaması sonucunda katılımcıların evlilik programlarını izleyerek eğlence, sosyal kaçış, bilgi edinme, rahatlama gibi doyumlara ulaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Marriage programs, which were extremely popular until the suspension, constitute the subject of this research. From the beginning of the 2000s until 2017, many marriage programs had been published. The most basic unit of society, the family establishment, ie, the marriage institution turned into a game of daily watching television. Television's being directed to different formats for viewing has made marriage a suitable material for television, a branch of the cultural industry. Especially, considering the women who spend their days at home, broadcasting such programs in the daytime zone has been an important factor for television producers. In fact, the rating values show that the marriage programs in the daytime zone attract a very high audience. On the other hand, these programs are the programs with the highest number of complaints despite the high audience. Of course, the first question to be asked is what are these programs for? Therefore, the reasons for monitoring the marriage programs of the viewers in Sakarya Province, which is the sample of the research, and the satisfaction they have obtained as a result of this study, were tried to be revealed based on the uses and satisfaction approach. As a result of the questionnaire applied to over 400 people, it was observed that the participants reached their satisfaction by following their marriage programs such as entertainment, social escape, information retrieval and relaxation.