Marulda (Lactuca sativa L.) azot ve potasyum uygulamalarının verim ve kaliteye etkisi
Effect of nitrogen and potassium applicationson yield and quality at lettuce (Lactuca sativa L.)
- Tez No: 527101
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATNAN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Marul, Azot, Potasyum, Verim, Kalite, Lettuce, nitrogen, potassium, yield, quality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma, 2015-2016 üretim sezonunda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait ısıtmasız plastik örtülü araştırma serası ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmada marul yetiştiriciliğinde azot ve potasyum gübrelemesinin verim ve kalite özelliklerine etkileri incelenmiştir. Deneme 3 tekerrürlü olarak kurulmuş, yetiştiricilik 50x16x18 cm ölçülerindeki balkon tipi plastik saksılarda yapılmıştır. Çalışmada 8 kg/da hesabıyla fosfor gübrelemesi yapılmış ve azotun 0, 5, 10 ve 15 kg/da dozları ile potasyumun 0, 4, 8 ve 12 kg/da dozları uygulanmıştır. Bitki verimi (g/bitki), yaprak eni (cm), yaprak uzunluğu (cm), yaprak sayısı (adet/bitki), kuru madde oranı (%), yaprak kroma değeri, yaprak hue açı değeri, SPAD değeri ve vitamin C içeriği (mg/100 ml özsu) değerleri belirlenmiştir. Çalışma sonbahar üretim döneminde yürütülmüş ve dikim sonrası 68. günde bitkiler hasat edilmiştir. Bitki verimi bakımından 10 kg/da azot (338.83 g/bitki) ve 12 kg/da potasyum (319.33 g/bitki) uygulamaları en yüksek verimi vermiştir. Gübre uygulamaları ile yaprak eni ve yaprak boyunda artış belirlenmiştir. Gübre dozu artıkça yaprakta kuru madde oranı düşmüştür. Vitamin C içeriği 35.33-57.33 mg/100 ml özsu arasında değişmiş ve gübre dozuna bağlı olarak artış göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in 2015-2016 production season at plastic covered research greenhouse and laboratory belonging to Ordu University, Faculty of Agriculture, Horticulture Department. At this study, the effect of nitrogen and potassium fertilization on yield and quality of lettuce cultivation was examined. Trial was performed 3 repetition and cultivation was practiced on 50x16x18 cm sized, balcony-type plastic pots. Phosphorus fertilization dosage was calculated as 8 kg/da, nitrogen fertilization dosage as 0, 5, 10 and 15 kg/da and potassium fertilization dosage as 0, 4, 8 and 12 kg/da and was applied. Plant yield (g/plant), leaf width (cm), leaf length (cm), leaf count (piece/plant), dry matter percentage (%), leaf chroma value, leaf hue angle, SPAD value and vitamin C content (mg/100 ml sap) properties were determined. The study was performed on autumn production season and after planting plants were harvested at 68th day. According to plant yield, 10 kg/da nitrogen (338.83 g/plant) and 12 kg/da potassium (319.33 g/plant) applications resulted the highest yield rates. Leaf width and length increased by fertilization applications was determined. It was determined that while fertilizer dosage increase, dry matter percentage decreases. Vitamin C content was changed between 35.33 and 57.33 mg/100 ml sap and it depends on fertilizer dosage.