Factors affecting the adoption of social media as a marketing tool: A case study of Turkish small and medium-sized enterprises operating in textile manufacturing sector
Pazarlama aracı olarak sosyal medyanın benimsenmesini etkileyen faktörler: Tekstil üretim sektöründe faaliyet gösteren Türk küçük ve orta büyüklükteki işletmelerinde (KOBİ'ler) bir araştırma
  1. Tez No: 527152
  2. Yazar: ALIA FITYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARID HUSEYNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, KOBI'ler, Adoption of Social media, SMEs
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Son birkaç yıl içinde, sosyal medya, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) çoğu iş kuruluşları için rekabet avantajı önemli kaynak olarak büyüyor. Son zamanlarda araştırmacılar, gelişen ve gelişmekte olan ülkeler sosyal medyayı benimsemeye odaklanmıştır. Bu çalışmada, Türkiye tekstil üretimindeki KOBİ'lerin, sosyal medyayı benimsenmesini etkileyen faktörler incelenmektedir. Teknoloji kabul modelinin (TAM) yanı sıra aynı bölgedeki diğer ilgili araştırmalar esinlenerek, Türkiye 'de sosyal medya ortamının benimsenmesini etkileyen beş faktör aşağıdaki gibi sınıflandırılır: yöneticinin yenilikçiliği, algılanan avantajları, kullanım kolaylığı, müşterilerin ve rekabetin baskısı. Kavramsal modeli doğrulamak için, Türkiye 'de tekstil üretim sektöründe çalışan KOBİ'lerin yöneticileri/sahiplerinden (e-posta aracılığı ile gönderilen) 208 anket verileri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS programlar ile multiple regression yöntemini kullanarak analiz edilmiştir. Analiz edilen veri bulguları, yukarıda bahsedilen faktörler ile sosyal medyanın benimsenmesi arasında anlamlı bir olumlu ilişki olduğunu gösterdi. Bu faktörler, müşterilerin ve rekabetin baskısı, algılanan avantajları, yöneticinin yenilikçiliği ve kullanım kolaylığı algılanan tarafından izlenen sırası ile en büyük etkisi olan faktörler olarak kanıtlamıştır. Bu araştırmanın bulguları, yöneticilerin ve işletmelerin, müşteri sadakatini ve memnuniyetini geliştirebilir, aynı zamanda müşterilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayarak, rekabetçi avantajlar elde etmenize yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Within the previous years, Social media has been growing as crucial source of competitive advantage for most business organizations, especially small and medium-sized businesses (SME). Recently, researchers have been widely focusing on social media adoption in developed and developing countries. This study studies and analyzes the factors that influence the adoption of social media in Turkish textile manufacturing SMEs. Inspired by the technology acceptance model as well as other relevant researches in the same area, five factors that influence the adoption of social media in Turkey were classified as follows: Manager's innovativeness , perceived benefits, perceived ease of use, pressure from customers and competition. In order to validate the conceptual model, a number of 208 questionnaires (which were sent by emails) were collected from managers/owners of SMEs operating in textile manufacturing sector in Turkey. The obtained data was analyzed in SPSS and AMOS using the multiple regression method. The analyzed data findings showed that there was a significant positive relationship between the previously mentioned factors and the adoption of social media. Of all the five significant factors, Pressure from Customers has proven to have the greatest influence followed by Competition, Perceived Benefits, Manager's Innovativeness and Perceived Ease of Use. The findings of this research can help managers and businesses improve their customers' loyalty and satisfaction and gain competitive advantage by understanding the needs and expectations of their customers.