Üniversite öğrencilerinde facebook ve instagram kullanımı ile narsistik yapılanma düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between facebook and instagram usage and narcissistic structuring level on university students
  1. Tez No: 527166
  2. Yazar: DİDEM TEPRET
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER ÇUHADAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Narsistik yapılanma, Facebook, Instagram, Üniversite Öğrencisi, Narcissistic Structure, Facebook, Instagram, Undergraduates
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin Facebook ve Instagram kullanımı ile narsistik yapılanma düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Facebook, kullanıcılarının bir topluluk olarak meydana getirdiği ağlarda çeşitli izin düzeylerine göre özel veya herkese açık yazılarla kullanıcıların birbirleri ile iletişim ve etkileşim kurmasını, çeşitli gruplar kurabilmesini ve diğer kullanıcılar ile bilgi paylaşılmasını sağlayan çevrimiçi bir sosyal ağ yazılımıdır. Instagram ise oluşum amacı çerçevesinde üyelerine fotoğrafları ve videoları kayıt altında tutma, bunları hazır yazılımlar ile düzenleyebilme bireylerin kendi çalışmalarını sosyal ağda ve internette paylaşma konusunda önemli yere sahiptir. Instagram da Flickr, Tumblr, Facebook, Twitter gibi platformlarda paylaşabilme imkânı veren bir sosyal paylaşım sistemidir. Araştırma kapsamında 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında İstanbul da eğitimine devam eden 250 üniversite öğrencisine ulaşarak veri toplanmıştır ve evreni temsil ettiğini varsaydığımız örnekleme ulaşılmıştır. Üniversitelerde bölüm ve fakülte ayırt etmeksizin gönüllülük temelinde katılım sağlamak koşuluyla 250 kişilik örnekleme ulaşılmıştır. Bu araştırma betimsel nitelikte olup genel tarama modelinde bir çalışmadır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkın analizi için Mann Whitney U ikiden fazla grup durumunda parametrelerin guruplar arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Çalışmada erkeklerin üstünlük ve hak iddia etme puanları kadınların puanlarından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. 18-22 yaş grubu üstünlük puanları, 23-27 yaş grubu üstünlük puanlarından anlamlı düzeyde daha fazla olduğu görülmüştür. Aynı şekilde; 18-22 yaş grubu teşhircilik puanları da, 23-27 yaş grubu teşhircilik puanlarından anlamlı düzeyde daha fazla olduğu görülmüştür. Facebook ve Instagram kullanan öğrencilerin kulanım sıklıkları ile narsistik kişilik envanteri alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki vardır. Facebook ve Instagram kullanım nedenleri ile narsistik kişilik envanteri alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç olarak: sosyal medya kullanımı ve narsistik yapılanma düzeyi arasında bir ilişki olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hereby in this research it is aimed to investigate the relationship between of Facebook and Instagram usage and narcissistic structure level on universty students. Facebook is an online social network software enabling the users to communicate with each other and form an interaction, to form various groups and share information with other users on networks created by the users as a community in accordance with various permit levels, with private and public posts. In consideration of its general structure, Instagram is used as a social sharing system enabling users to save their photos and videos, edit these savings with instant software, share these edits through Flickr, Tumblr, Facebook, Twitter etc. which have importance in photo sharing on social network and internet. Within the scope of this research, data was collected from 250 undergraduates studying in Istanbul in the 2017 – 2018 Educational year and this number reached the sample which is regarded by us as universal. By ensuring participation within the basis of voluntariness and without treating unequally to departments and faculties, the sample was provided through 250 undergraduates. Regarding comparing quantitative datas. Mann Whitney U Test was used to analyze the differences between two groups, and Kruskal Wall is Test was used to compare intergroup parameters among more than one group. In the study,it is stated that men's superiority and pretension levels of people between 23-27 ages.Similarly, it is found out that levels of exhibitionism of people between 18-22 ages are higher than people between 23-27ages.There is a relationship between Instagram and Facebook use frequency of students and narcissistic personality inventory sub-dimensions. It is determined that there is a relationship between the reasons of Instagram and Facebook usage and narcissistic personality inventory subdimensions. In conclusion, it is stated that there is a relationship between social media usage and narcissistic structure subdimensions. Results are discussed in the light of several studies.