Beliren yetişkinlerde çocukluk çağı travmaları ve bütünleyici umudun psikolojik dayanıklılık ile ilişkisi
The relation of childhood traumas and integrative hope with psychological resilience of emerging adults abstract
  1. Tez No: 527185
  2. Yazar: MELTEM TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS SERAY ÖZDEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beliren Yetişkinlik, Çocukluk Çağı Travmaları, Bütünleyici Umut, Psikolojik Dayanıklılık, Emerging Adulthood, Childhood Traumas, Integrative Hope, Psychological Endurance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmada beliren yetişkinlerde çocukluk çağı travmaları ve bütünleyici umudun psikolojik dayanıklılık ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Beliren yetişkinlik, bireyin hayatında yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bu dönem kendine özgü özellikleriyle hem ergenlikten hem de yetişkinlikten ayrılmaktadır. Bireylerin yeni kimliklerinin meydana gelmesinde geçmişte yaşadığı travma ve ihmaller büyük önem taşımaktadır. Bireyin maruz kaldığı travma ve ihmaller bireyde hem fizyolojik hem de psikolojik etkiler bırakmaktadır. 18 yaşından küçük çocuklara karşı aktif bir şekilde gerçekleştirilen fiziksel, duygusal, zihinsel ve toplumsal gelişimlerine zarar verici bütün davranışlar istismar ve çocukların beslenme, gözetim, eğitim tarzındaki gereksinimlerinin giderilmemesi ise ihmal olarak kabul görmektedir. Bireyler maruz kaldıkları travmalar ile beliren yetişkinlik döneminde travmanın üstesinden gelebilmeyi amaçlamaktadırlar. Ancak bu durumla karşılaşıldığı zaman daha yoğun kaygı ve stres içerisinde olabilmekte ve bu durum da bireylerin psikolojik dayanıklılığını etkileyebilmektedir. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde yaşayan 18-29 yaş arasında yer alan beliren yetişkinler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde yaşayan ve rastgele seçilen 18-29 yaş arası 250 bireyden oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda; çocukluk çağı travmaları ile psikolojik dayanıklılık arasında ve bütünleyici umut ile psikolojik dayanıklılık arasında ilişki saptanmıştır. Bu ilişkiden anlamlı çıkan değişkenlerin psikolojik dayanıklılık üzerinde yordayıcı rolü olduğu bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular demografik değişkenlere göre de ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to identify the relation of childhood traumas and integrative hope with psychological resilience of emerging adults. Emerging adulthood is being accepted as the beginning of a new era in an individuals' life. This period differs from both adolescence and adulthood due to its own characteristics. The emerging adulthood phase, the shaping of the new identity of a person is affected by the traumas and negligence that the individual had experienced in the past. The traumas and negligence that the individual experienced in the past have an important role in yhe emerging adulthood phase and the shaping of the new identity of them. All active behavior performed against minors that are physical, emotional, mental and harmful to their social progress, abuse, and failing to satisfy their needs like nutrition, supervision and education is accepted as negligence. Individuals aim to overcome the traumas and negligence that they were exposed in the past, during emerging adulthood phase. However, when the individuals are facing this situation, they happen to become more stressed and have intensive anxiety, which may result in affecting the psychological endurance of the individual. The sample of this research is composed from 250 randomly selected individuals between ages of 18-29 and living in Istanbul. The findings of the study showed that there is a relation between childhood traumas and psychological resilience and between integrative hope and psychological resilience. It has been found that the variables extracted as meaningful components from this relation play a predictive role on psychological resilience. The findings on this research are approached in accordance with the demographical variables.