Biçimlendirilen düşünce - Korku
Forming of thought - Fear
  1. Tez No: 52742
  2. Yazar: SALİH BAYÇU
  3. Danışmanlar: PROF. M. ZAHİT BÜYÜKİŞLİYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Korku, Resim sanatı, İnsan, İnsan-teknoloji ilişkisi, Religion, Fear, Painting art, Human, Human-technology relationship
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet
ÖZET Yokolma kaygısı karşısında insan, başlangıçta sanat ve dinin birlikteliğinde huzur noktası bulmuştur. Sanat ve dinin, yöntem ve kurallarının belirlenmesi ile birlikte, bu iki olgu birbirinden ayrılmıştır. Fakat, dinsel düşüncenin toplumsal kurum ve kuralların oluşumunda rol alması, resim sanatını da etkilemiştir. Teknoloji-insan ilişkisi ile birlikte, kendi yöntem ve sorunlarım yaşamaya başlayan resim sanatı, gerçekliğini de sorgulamaya başlamıştır. Bu süreçte resim sanatının görselleşmesini sağlayan temel öğeler (çizgi, leke, renk..) dış gerçekliğin veya soyut düşüncenin yansıtılmasında kullanılmış; aynı zamanda kişisel dilin biçim kazanmasına yardımcı olmuştur. Bu öğelerle biçimlendirilen düşünce, insanın dış gerçeklik karşısında duyduğu heyecanların (korku, hüzün, acı, sevinç v.b.) görselleşmesini ve kodlanmasını sağlamıştır. Bunun için bu çalışmada insanın kaygılarını anlatma çabası değil, kaygının kodlandığı çizgisellikle anlamı vurgulanmaya çalışılmıştır. Din ve sanatın oluşumu, dinin etkin olduğu ortaçağ ve teknoloji-insan ilişkisinde oluşan resim sanatı tarihi araştırılarak, kişisel çalışmalar arasında ilişkinin kurulması düşünülmüştür. Resimlerin konusunu, insanın yokolma kaygısı sonucunda belirlediği ve biçimlendirdiği şeyler oluşturmuştur. İnsanda varolan kaygıların, hem resmin konusu ile bağlantısı kurulurken, hem de konunun yüzeyde biçimlendirilmesini sağlayan çizgisel anlatımla anlamı vurgulanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma içerisinde yapılan resimler; Non-figüratif, dekoratif resim anlayışı çerçevesinde renk zenginliğinden çok, beyazla oluşturulmuştur. Boyanın kalın, çizgi sel olarak kullanılması; ışık-gölge etkisiyle beyaz yüzeyde gri tonların oluşumunu sağlamıştır. Resim düzleminde çizgisel ifadenin kullanımı, plastik bir amaç taşımıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Man found relief with religion and art against the anxiety of vanishing (dissappearance). The two concepts were separated when art & religion identified their own method and rules. Yet, religious beliefs playing a role in explaining the institutions & rules affected the art of painting. Technology, together with the relationship of human beings, caused painting to question its reality because it had started to have (live) its own method & problems. During this period, the main elements (line, colour, illustrated spot...) maintaining the perception of painting were used to reflect the reality or abstract thinking. It has also contributed to the formation of personal language. The tought shaped with these elements sustained the perception & code of feelings (fear, sarrow, sadness, joy etc.) towards the outer reality. Therefore, in this work, the means of anxiety coded in lines has been emphasized not man's efforts of explanation of anxiety. The formation of religion & art, middle ages when religion was effective technology - the history of painting with the relationship of human beings have been examined in this work. The subject of the paintings is the feelings formed by the fear of vanishing. The relationship between man's anxiety of existing & the subject of pictures has been emphasized. The pictures in this study were made in non-figurative, decorative form in white not rich in colour. The aim in using thick lines is to obtain the light & shade effect of grey on white surface. The intention of the use of lines on the picture is to give plastic means. u