Sanatsal formlarda seramik ve karışık malzeme birlikteliği
The combination of mixed materials on artistic form
  1. Tez No: 254788
  2. Yazar: HİKMET MUTLU BAŞKAYA YAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HÜSEYİN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Karışık malzeme, karışık teknik, seramik, seramik ve karışık malzeme, çağdaş seramik sanatı, asamblaj, kolaj
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sanatçı değişen dünya görüşü ve teknoloji ile kendince bir takım yenilikleri yapıtlarına aktarmak ister ve bu düşünceyle gözlem yapar. Bunları yaparken de geçmiş örneklerden yararlanır, yeni yapıtlarla bağlantı kurar. Bu düşünce doğrultusunda ortaya çıkan çalışmalarla teknolojiyi kullanarak özgün yapıtlar üretebilir.Seramik sanatı açısından kilin yanı sıra kullanılan her türlü malzeme ve bu malzemelerin birlikteliği ile oluşturulan özgün anlatımlar bu rapor kapsamında ülkemiz ve dünyadan seçilen örnekler de gözetilerek incelenmiştir.Çalışma kapsamında biçimlendirilen formlarda karışık malzemenin seramik ile birlikteliği iki ana noktada toplanmıştır. İlkinde formlar; metal, tel, cam, poliüretan, mum, kağıt, talaş, saman, yaprak, pirinç, kahve çekirdeği gibi malzemelerin kille birlikte kullanılarak fırınlanması sonucu oluşturulmuş. İkincisinde ise formlar; fırınlama sonrası kullanılan kurdele, polyester kordon, cam bira şişesi, metal, ahşap, metal merdane ve merdiven gibi malzemelerin seramik ile bütünleştirilmesiyle oluşturulmuştur.Seramik ve karışık malzeme kullanılarak oluşturulan çalışmalar, Raku, Sagar, tuz-odun pişirimi, kağıt fırın ve diğer bazı ilkel pişirim teknikleri ile gerçekleştirilmiştir.Karışık malzemenin kullanımında yer alan süzgeç, kafes teli, merdane, merdiven gibi sembolik ögelerle yapılan tüm göndermeler kavramsal düzeyde sorgulamaların bir sonucuna dönüşmektedir.
Özet (Çeviri)
An artist wishes to convey certain innovations to his/her works under the changing world outlook and technology and makes observations to that end. When doing so, he/she makes use of past specimens, establishing links with new works and can produce unique works of art using technology together with the works appeared in line with this thought.Within the context of this report, unique expressions formed using all sorts of materials and also the combination of them together with clay are observed in terms of ceramics art considering samples selected from Turkey and the World.In the forms shaped as a part of the work , the combination of mixed materials with ceramic is achieved in two main point; in the first one, forms are created as a result of firing of various materials like metal and wire, glass, polyurethane, wax, paper, sawdust, hay, leaves, rice, coffee beans used together with clay. In the second one, forms are generated by assemblying the materials used after firing like ribbon, polyester cord, glass beer bottle, metal, wood, metal roller and ladder with ceramics.Raku, sagar, salt and wood firing, paper kiln and other certain primitive firing techniques are utilized in the works used ceramic and mixed materials.All references realized with symbolic objects like sieve, wire mesh, roller and ladder utilized as mixed materials turn into a result of inquiry in conceptual base.Key Word: Mixed material, mixed technic, ceramic, ceramics material, ceramic and mixed material, assemblage, kolaj