Renal transplantlı hastalarda D vitamini düzeyinin rejeksiyonlar ve allograft fonksiyonu üzerine etkisi
The effect of vitamin D level on rejections and allograft function in patients with renal transplantation
- Tez No: 527445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÖK OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Kronik allograft nefropati, renal transplantasyon, rejeksiyon, vitamin D, Chronic allograft nephropathy, kidney transplantation, rejection, vitamin D
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
AMAÇ: Renal transplantasyon SDBY'nin en üstün tedavi yöntemidir. Nakil böbrek fonksiyon bozukluğunun birçok nedeni olup başlıca sebepleri rejeksiyonlar ve KAN'dir. Biz bu çalışmayla renal transplant hastalarında vitamin D düzeylerinin rejeksiyonlar, KAN ve greft survinde etkili olup olmadığını araştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız transplantasyon polikliniğimizde 1 Ocak 2013-31 Temmuz 2018 yılları arasında renal biyopsi yapılmış 52 hasta alınarak retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. BULGULAR: Transplant öncesi primer etyolojiler 25'inde HT (%48,1), 15'inde DM (%28,8), 7'sinde glomerulonefrit (%13,5), 3'ünde postrenal ABY (%5,8),2'sinde bilinmemektedir (%3,8). 25 hastada rejeksiyon saptanmıştır. Rejeksiyonların 6'sı (%11,5) akut hücresel rejeksiyon, 10'u (%19,2) akut humoral rejeksiyon, 9'u (%17,3) kronik humoral rejeksiyondur. Hastaların 19'da (%36,5) kronik allograft nefropati, 3'nde (%5,8) kalsinörin toksisitesi, 4'nde (%7,7) BK nefropatisi, 1'nde (%1,9) tekrarlayan nefrit bulunmuştur. Renal biyopsi anında ortalama vitamin D değeri 12,3 ng/ml'dir (±6,2). Hastalar renal biyopsi anında vitamin D düzeyi 15 ng/ml'ye göre iki gruba ayrıldı; 38 hasta 15'ten düşük, 14 hasta ise yüksek olan gruba dahil edildi. Düşük olan grupta erkek cinsiyet daha sık bulunuldu (p=0,035). İki grup arasında rejeksiyon, KAN ve SDBY sıklığı açısından anlamlı fark bulunmadı (p=0,355, p=0,534, p=0,80). Hastalar rejeksiyon olan ve olmayan şeklinde iki gruba ayrıldığında 27 hasta rejeksiyon olmayan, 25 hasta ise rejeksiyon olan grupta yer almıştır. Rejeksiyon erkek hastalarda daha sık izlendi (p=0,020). Sonlanım noktası olarak SDBY sıktı (p=0,046). Rejeksiyon olan grupta albümin daha düşüktü (p=0,001), biyopsi anındaki ve güncel kreatinin daha yüksekti (p=0,016, p=0,010). Güncel GFR rejeksiyon olan grupta daha düşüktü (p=0,013). Biyopsi anındaki 24 saatlik proteinüri miktarı rejeksiyon olan grupta daha yüksekti (p=0,050). İki grup arasında renal biyopsi anında vitamin D düzeyleri açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,208). Hastalar KAN olan ve olmayan şeklinde iki gruba ayrıldığında KAN olan grupta albümin daha yüksekti (p=0,024). KAN olan grupta kreatinin daha düşük, GFR daha yüksekti (p=0,004, p=0,038). İki grup arasında renal biyopsi anında vitamin D düzeyleri açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,300). SONUÇ: Vitamin D ile yapılan son çalışmalar, vitamin D'nin kemik ve mineral dışındaki etkilerini göstermiştir. Vitamin D'nin anti-inflamatuar etkisi ile rejeksiyonla ilişkili olabileceğini, anti fibrotik etki ile de KAN'de etkili olabileceğini düşündük. Ancak çalışmamızdaki mevcut verilerle, vitamin D'nin rejeksiyon, KAN ve SDBY ile ilişkisini kuramadık. Bu durum çalışmamızdaki hasta sayısının az olması ile ilişkili olabilir. Daha çok hasta sayısı ile çalışmanın tekrarlanması düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Kidney transplantation is the most distinguished treatment of end-stage renal disease (ESRD). The main causes of renal dysfunction in transplanted kidney are rejections and chronic allograft nephropathy (CAN). In this study, we aimed to investigate whether vitamin D level is effective in rejection, CAN and graft survive. MATERIALS AND METHODS: In this study, 52 patients who underwent renal biopsy between January 1 2013 and July 31 2018 were retrospectively evaluated. RESULTS: Preoperatively, primary etiologies were HT in 25 (48.1%), DM in 15 (28.8%), glomerulonephritis in 7 (13.5%), postrenal renal failure in 5 (5.8%), unknown in 2 (3,8%). Rejection was detected in 25 patients. 6 (11.5%) of the rejections were acute cellular rejection, 10 (19.2%) were acute humoral rejection, 9 (17.3%) were chronic humoral rejection. Chronic allograft nephropathy was found in 19 patients (36.5%), calcineurin toxicity in 3 (5.8%), nephropathy in 4 (7.7%) and recurrent nephritis in 1 (1.9%). The mean vitamin D value at the time of renal biopsy was 12.3 ng / ml (± 6.2). Patients were divided into two groups according to vitamin D level 15 ng / ml at the time of renal biopsy; 38 patients were included in the group with less than 15 and 14 patients were with higher group. Male gender was more frequent in the low group (p = 0.035). No significant difference was found between the two groups in terms of the frequency of rejection, CAN and ESRD (p = 0.355, p = 0.534, p = 0.80). When the patients were divided into two groups as rejection and non-rejection, 27 patients were in the non-rejection group and 25 patients in the rejection group. Rejection was more frequent in male patients (p = 0.020). ESRD was more frequent as the endpoint (p = 0.046). Albumin was lower in the rejection group (p = 0.001). Biopsy moment and current creatinine were higher in rejection group (p = 0.016, p = 0.010). Current GFR was lower in the group with rejection (p =0.013). The 24-hour proteinuria amount at the time of biopsy was higher in the rejection group (p = 0.050). There was no significant difference between the two groups in terms of vitamin D levels at the of renal biopsy (p = 0.208). The patients were found to have higher blood albumin levels when the patients were divided into two groups with and without CAN (p = 0.024). Creatinine was lower and GFR was higher in the CAN group (p = 0.004, p = 0.038). There was no significant difference between the two groups in terms of vitamin D levels (p = 0.300). CONCLUSIONS: Recent studies with vitamin D have demonstrated that vitamin D has non-bone and non-mineral effects. We thought that vitamin D may be related with rejection with anti-inflammatory effect, and CAN with anti-fibrotic effect. However, we could not establish the relationship of vitamin D with rejection, CAN and ESRD with the available data in our study. This may be related to the small number of patients in our study. It may be thought to repeat the study with more patients.