Spontan pnömotoraks ile hava durumu arasındaki ilişki
The association between spontaneous pneumothorax and weather condition
- Tez No: 527455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKUMUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Meteorolojik faktörler, pnömotoraks, mevsimsel ilişki, Meteorological factors, pneumothorax, seasonal relationship
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Çalışmamızda spontan pnömotoraks (SP) tanısı alan hastalarda, SP gelişiminin hava durumu parametreleri (atmosfer basıncı, sıcaklık, nem, rüzgâr hızı ve yağış durumu) ile olan ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servinde 01.01.2017-31.12.2017 tarihleri arasında 57 SP tanılı hasta ile retrospektif olarak gerçekleştirildi. SP tanısı konan hastaların yaş, cinsiyet, sigara öyküsü, geçmiş pnömotoraks öyküsü ve SP gelişen tarihteki hava durumu parametreleri (Basınç, sıcaklık, nem ve rüzgâr hızı ve rüzgâr) değerlendirildi. SP ve hava durumu parametreleri arasındaki ilişki değerlendirildi. Çalışmamızda bir yılda 57 SP olgusunun başvurduğu saptandı. Hastaların yaş ortalamasının 41.3±19.7 yıl, %87.7'si erkekti. Hastaların %50.9'u sigara içmekteydi ve %19.3'ü nüks SP idi. En sık başvuru kış aylarındaydı. Basınç, sıcaklık, nem ve rüzgâr hızının SP sıklığını ile arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0.05). Yağış durumu ve SP sıklığı arasında ilişkiye rastlanmadı (p>0.05). Son 72. Saatteki basınç, sıcaklık, nem, rüzgâr hızı ve yağış durumunun SP sıklığını değiştirmediği saptandı (p>0.05). Sonuç olarak; meteorolojik faktörlerin SP gelişimi üzerine bir etkisi olduğunu gösteremedik. Ancak daha geniş serilerde yeni çalışmalar yapılırsa farklı sonuçlar elde edilebileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the association of SP development with weather parameters (atmospheric pressure, temperature, humidity, wind speed and precipitation) in patients with spontaneous pneumothorax (SP). This study was carried out retrospectively with 57 SP patients between 01.01.2017- 31.12.2017 in Emergency Department of Health Sciences University Ankara Training and Research Hospital. The age, gender, smoking history, history of previous pneumothorax, and weather condition parameters (pressure, temperature, humidity, wind speed and wind) of the SP patients were evaluated. The relationship between SP and weather parameters was evaluated. In our study, 57 patients with SP were admitted within one year. The mean age of the patients was 41.3 ± 19.7 years and 87.7% of them were male. 50.9% of the patients were smoking and 19.3%were recurrent SP. The most frequent application was in winter. No relationship was found between pressure, temperature, humidity and wind speed and SP frequency (p> 0.05). No association was found between rainfall status and SP frequency (p> 0.05). It was determined that the pressure, temperature, humidity, wind speed and precipitation state did not change the SP frequency in the last 72 hours (p> 0.05). As a result; In our study, we could not show that meteorological factors had an effect on the development of SP. However, if new studies are performed in larger series, we think that different results can be obtained.