Paslanmaz çelik-galvanizli çelik çiftinin elektrik nokta direnç kaynağında kaynak parametrelerinin kaynaklı birleştirmenin dayanım ve mikroyapı özellikleri üzerine etkisi
Effect of welding parameters on the tensileshear strength, hardness and microstructure properties in the electric resistance spot welding of ferritic, austenitic and galvanized stainless steel
  1. Tez No: 527477
  2. Yazar: HURİYE OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VURAL CEYHUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ostenitik paslanmaz çelik, ferritik paslanmaz çelik, galvanizli çelik, elektrik nokta direnç kaynağı, kaynak akımı, kaynak süresi, çekme-makaslama dayanımı, sertlik, mikroyapı, Austenitic stainless steel, ferritic stainless steel, galvanized steel, electric resistance welding, welding current, welding time, tensile-shear strength, hardness, microstructure
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezde mimari, mutfak gereçleri, otomotiv endüstrisi, savunma ve havacılık sanayi gibi birçok alanda kullanım yeri olan ostenitik ve ferritik paslanmaz çelik ve yine çok farklı endüstriyel alanlarda yaygın kullanımı olan galvanizli çeliğin elektrik nokta direnç kaynağı ile birleştirilme noktasının dayanım, sertlik ve mikroyapı incelemesi yapılmıştır. Elektrik nokta direnç kaynağında elektrotlardan geçen akım, elektroların iş parçasıyla temasını sağlayan kuvvet ve kaynak zamanı en temel önemli faktörlerdir. Bu faktörlerin birbirleri ile kombinasyonları ve uygulanma miktarları kaynak kalitesini belirler. Kaynağın kalitesi birleştirilecek parçaların mekanik dayanımına doğrudan etki eder. İlgili kaynak parametrelerin ostenitik, ferritik ve galvanizli çelikler üzerinde dayanım, sertlik ve mikroyapı özellikleri incelenerek uygun kaynak parametrelerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the strength, hardness and microstructure of austenitic and ferritic stainless steel, which is used in many fields such as architectural, kitchen utensils, automotive industry, defense and aviation industries, and galvanized steel, which is widely used in many different industrial fields, are investigated experimentally. The current passing through the electrodes, the force that causes the electrons to touch the workpiece, and the welding time are the most important factors. The combination of these factors with each other and the amount of application determine the quality of the welding. The quality of the welding, directly affects the mechanical strength of the parts to be joined. It is aimed to determine the proper welding parameters by studying the strength, hardness and microstructure properties of the relevant welding parameters on austenitic, ferritic and galvanized steels.