A research on the adaptive re-use strategy to build resilient cities: Case study of Fes
Dayanıklı şehirler kurmak için uyumlanmalı tekrar-kullanım stratejisi hakkında bir araştırma: Fas vaka incelemesi
  1. Tez No: 527523
  2. Yazar: MOHAMMED BELCADI ABASSI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM VATAN KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden kullanım, Koruma, Kültürel Miras, Fas – Fes, Turizm etkisi, Adaptive re-use, Preservation, Cultural Heritage, Morocco –Fes, Tourism effect
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Miras, toplumlar için kültürel kimliğin temeli olarak düşünülebilir ve bu nedenle korunması oldukça önemlidir. Elbette, mirasın korunması mevcut koruma stratejileri ve koruma yaklaşımları ile kamu otoritelerini ve bireysel çalışmaları içermektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmaların bazılarının sonuçları sorgulanabilir. Dünyadaki birçok miras örneği bozulma veya yok olma riski altındadır. Bu nedenle, koruma ve koruma çalışmaları, somut ve somut olmayan miras öğelerini göz önünde bulundurarak kültürel mirası korumak için yeni stratejilerin geliştirilmesine dayanmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Fas'ın Medine (eski kent) kentindeki miras yapılarının mevcut durumunu incelemek ve korunmaları için yeni bir strateji önermektir. Medine'deki konutların mevcut durumlarından nedeniyle, yeniden kullanım ve yeni işlev verme, temel koruma stratejisi olarak seçilmiştir. Medine'deki konut örneklerin çoğu terkedilmiş ve az sayıdaki bina, antik bir uygarlığın sembolü olan bu şehirde, turist kullanımı için restoran, konuk evi, galeri vb. işlevlere dönüştürülmüştür. Bu çalışmada, yeniden kullanım ve yeni işlev verme stratejilerini incelemek için bir örnek araştırılmıştır. Seçilen örnek çalışma, kalkınma ve korumanın turizm faaliyetlerine dayandığı Fas'ın Fes kentidir. Fes, UNESCO'nun dünya mirası listesinde yer alan ve kültürel kimliğinin korunması ve geleceğe taşınması yerel halk için bir zorunluluktur. Yeniden kullanım ve yeni işlev verme süreci; yapıların kültürel miras değerini koruyarak sosyal ve kültürel çevreyi olumlu etkilemektedir. Yeniden kullanım ve yeni işlev verme, geleneksel konut binalarının yeni çevreye ve modern yaşam tarzına uyumu için yapılan çalışmalardır.
Özet (Çeviri)
Heritage might be considered as a creator of identity for the communities and its preservation is a very important task. Indeed, its protection includes public authorities and individual works in terms of existing safeguarding strategies and conservation approaches. Some of the actions undertaken until the present might be examined in terms of their results. Many heritage examples around the globe currently are under the risk of degradation or annihilation. Therefore, conservation and preservation actions are based on development of new strategies to protect cultural heritage, considering both tangible and intangible. The aim of this study is to examine the current state of heritage buildings in Medinas (old cities) of Fes and to propose a new strategy to safeguard their cultural heritage. Adaptive re-use is chosen as a main strategy for houses in Medinas because of their existing condition: most of the examples are abandoned and few are restored or converted into restaurants, guest houses, exhibition galleries and the like, intended for foreign visitors located in the city as a symbol of an ancient civilization. In this study, one case is selected to be explored in order to examine adaptive re-use strategies. Selected case study is Fes, a city of Morocco where the development and preservation is based on tourism activities. Fes is inscribed in UNESCO's world heritage list and preservation of its cultural identity and consigned to posterity is an imperative for the locals. Adaptive re-use process positively effects the social and cultural environment by maintaining heritage significance of buildings and ensures their survival. With a special focus on traditional old houses, the process of adaptive re-use is part of a move to adapt the built environment to a contemporary lifestyle.