Bağımsız denetimde analiz tekniklerinin kullanımı ve otomotiv sektörü uygulaması
Use of analysis techniques in independent audit and an application in automotive sector
- Tez No: 527535
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY MÜNYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Bağımsız Denetim, Muhasebe Denetimi, Analitik İnceleme Prosedürleri, Analiz Teknikleri, Auditing, Independent Auditing, Accounting Auditing, Analytical Auditing Procedures, Analysis Techniques
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Günümüz piyasalarında sadece doğru karar alabilenler değil, doğru ve hızlı karar alabilenler kazanmaktadır. Finansal karar alıcılar yöneticiler, çalışanlar, işletme sahipleri gibi işletme içerisinden, mevcut ve potansiyel yatırımcılar, çeşitli sendikalar, devlet, kamu, borç ve kredi verenler, müşteriler ve tedarikçiler, mali analistler gibi işletme dışındakiler işletme hakkında bilgi sahibi olmak istediklerinde işletmenin finansal raporlarına ihtiyaç duymaktadırlar. Alacakları ekonomik kararların daha sağlıklı olabilmesi için hazırlanan finansal raporlardaki verilerin doğru ve güvenilir olması gerekmektedir. Finansal raporlara olan güvenin arttırılabilmesinin yolu ise denetimden geçmektedir. Gelişmiş ülkelerde uzun yıllardan beri kullanılmakta olan bağımsız denetim ülkemizde halen gelişimini sürdürmekte ve her geçen gün önemi ve kullanım alanı artmaktadır. Bu gelişim içerisinde denetim çalışmalarının piyasanın hızlı değişimine de ayak uydurması gerekmektedir. Bu nedenle özellikle bağımsız denetimin kısa sürede, daha az maliyetle sonuca ulaşması gerekmektedir. Bağımsız Denetimin daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için yararlandığı kaynaklarında sağlıklı ve kontrollü bir şekilde kullanılması büyük önem arz etmektedir. Denetim ekibi iyi bir yöneltme ile zamanını dikkatli kullanmalı, gereksiz alanlarda vakit kaybetmeden sonuca ulaşmalı ve bu sonucu en kısa sürede bilgi kullanıcılarına iletmelidir. Sağlıklı güvenilir bir denetimin ilk adımı özenle hazırlanmış denetim planı ile mümkündür. Bu plan sayesinde işletmenin hangi alanlarında ne kadar süre harcanacağı, hangi alanlardan ne kadar kanıt elde edilmesi gerektiği, denetim ekibinin kaç kişiden oluşması gibi birçok sorunun cevabı aranmaktadır. Bu soruların cevaplandırılabilmesinin yolu ise işletmenin riskli alanlarının tespiti ile mümkündür. İşletmenin riskli alanları ne kadar erken teşhis edilebilirse, denetimden elde edilebilecek fayda da o kadar artmaktadır. İşte denetimdeki bu kilit noktanın çözülebilmesinin yolu analitik inceleme prosedürlerinden geçmektedir. İşte denetimdeki bu kilit noktanın çözülebilmesinin yolu analitik inceleme prosedürlerinden geçmektedir. Bu çalışmada, analitik inceleme prosedürlerinin denetim için önemi, bağımsız denetimin özellikle planlama aşamasında nasıl kullanılması gerektiği, elde edilen analiz sonuçlarının nasıl yorumlanması gerektiği, denetçiler için bir yol gösterici gibi, erken uyarı sistemi nasıl kullanılabileceği üzerinde durulacaktır. Piyasada, otomotiv sektöründe faaliyette bulunan bir işletmenin mali verileri incelenmek sureti ile hem işletmenin geçmiş yıl verileri ile hem de sektör ortalamaları ile karşılaştırılarak analiz edilmesi ve denetçi gözü ile işletmenin planlama aşamasına yardımcı olunmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In today's markets, not only those who can make the right decisions, but also those who can make decisions quickly and correctly. Financial decision makers need the financial reports of the company when they want to have information about the enterprise from the business such as managers, employees, business owners, existing and potential investors, various syndicates, state, public, debtors and lenders, customers and suppliers, financial analysts etc. . The data in the financial reports prepared in order to make the economic decisions to be healthier should be accurate and reliable. The way in which confidence in financial reports can be improved is under audit. Independent control, which has been used in developed countries for many years, is still developing in our country and its importance and usage area is increasing day by day. In this development, it is necessary for supervisory studies to keep pace with the rapid change of the market. For this reason, especially the independent auditing needs to be achieved shortly, with less cost. It is of utmost importance to use a healthy and controlled manner in the resources that the Independent Audit can perform in order to achieve a healthier result. The supervisory team should use the time carefully with a good orientation, reach the end without losing unnecessary space and communicate this result to the information users as soon as possible. The first step in a sound and reliable audit is made possible by a carefully designed audit plan. Through this plan, many questions such as how long the operator will spend in which areas, how much evidence should be obtained from which areas, and how many of the audit team are formed is sought. The way to answer these questions is possible by determining the risky areas of the operator. The earlier the risky areas of an operator can be identified, the greater the benefit to be gained from supervision. This is the way in which this key point of control can be resolved through analytical review procedures. This study will focus on how analytical review procedures can be used as a precaution for auditing, how to use an independent audit, especially during planning, how to interpret the results of the analysis, and how to use an early warning system as a guide for auditors. Analyzing the financial data of a company in the automotive sector and analyzing both the data of the previous year and the sector averages and trying to help the manager in planning stage with the auditor.