Analitik inceleme prosedürlerinin bağımsız denetim sürecinde uygulanması
Analytical analysis procedures implementation in the independent audit process
- Tez No: 616453
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Analitik İnceleme Prosedürleri, Bağımsız Denetim, Bağımsız Denetim Standartları, UFRS, Analytic Investigation Procedures, Independent Auditing, Independent Auditing Standards, UFRS
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
İnsanların yatırım yapmak için yakından takip ettiği ve güvenilir bulduğu şirketlerin özellikle iç denetimlerinde eksikliklerin ve ihmallerin olması sebebiyle yatırımcıları ve Dünya ekonomisini zor durumda bırakmıştır. Günümüzde hızla gelişen bilgi teknolojileri; verilerin çoğalmasına, bilgi karmaşasına ve yatırımcıların işletmelerin finansal durumlarına olan itibarlarını sarsmakta, geçmişte yaşanan skandallar da bu güvensizliği pekiştirmekte ve yatırımcıların daha çok sorgulamasına neden olmaktadır. Bu sebeplerden dolayı bağımsız denetim mesleğinin önemi artmış ve bu alanda uzman meslek mensuplarının yetiştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bütün bu olayların ışığında, bilgi kullanıcıları, karar almalarına yardımcı olmak için doğru ve tarafsız bağımsız denetçiler tarafından hazırlanacak olan finansal verilerin analiz edilmesi sonucu çıkacak raporları okuyup değerlendirerek doğru karar verebileceklerdir. Bağımsız denetimde görülen uzmanlaşmaya ek olarak, denetçilerin ihtiyaçları doğrultusunda denetim teknikleri de bu uzmanlaşmaya paralel olarak gelişmiş, teknolojinin de yardımıyla dijital analizlere kadar kullanılmaya başlanmıştır. Bahsi geçen denetim tekniklerinden en önemlilerinden, kullanımı en pratik ve uygulaması kolay olan analitik inceleme prosedürleridir. Analitik inceleme prosedürleri, bağımsız denetçiye iş kolaylığı, zaman ve maddi açıdan tasarruf sağlar. Bağımsız denetçi bu prosedürleri uygulayarak tutarsızlıkları ve sapmaları erkenden fark etme olanağına sahip olur ve denetim çalışmasının yönünü belirler. Bu çalışmanın amacı ise bağımsız denetim sürecinde analitik inceleme prosedürlerinin kullanımının denetime katacağı katkı ve kaliteyi vurgulamak ve bir uygulama ile ortaya çıkan sapmalara dikkat çekmektir.
Özet (Çeviri)
World economy and investors has been stranded due to the deficiencies and omission of the internal auditing of the companies which are closely monitored and trusted. Rapidly developing information technologies lead to infollution and information explosion and discredit the investors` respect towards companies` financial situations. Moreover, previous scandals reinforce this distrust and make the investors question the companies even more. For this reason, the importance of independent auditing has increased and experts in this profession are needed. In the lights of these, the stakeholders may make right decisions by the reports that are based on the analysis of financial data and prepared by the objective independent auditors. In addition to expertise in independent auditing, auditing methods have developed correspondingly with this expertise in accordance with the needs of auditors and these auditing methods have been used in digital analysis with the help of technology. One of the most important auditing methods analytic investigation procedures which are the most practical and the easiest to apply. Analytical investigation procedures provide the auditors with convenience, time and financial appropriations. The independent auditors may have the opportunity to notice the deviations and inconsistencies early by following these procedures and therefore, manage the auditing process properly. The aim of this study is to emphasize the contributions of analytic investigation procedures to independent auditing and draw attention to the deviation by a case.