Orta Asya'da bulunan bazı kurganlardaki at gömüleri
Horse graves in some burial mounds found in Middle Asia
- Tez No: 527549
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KARAGEÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
- Anahtar Kelimeler: Kurgan, Orta Asya, Türk Sanatı, Horse, Kurgan, Central Asia, Turkish Art
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Kurganlara at gömme geleneği en erken olarak M.Ö. 16. yy' da kendini göstermiştir. Bu uygulama Kazakistan'da 1940'lı yıllara kadar takip edilebilmiştir. Dini bir ritüele dayanan bu gelenek zamanla Türk toplumlarının çeşitli dinlere geçilmesine rağmen genel bir ölüm âdeti olarak varlığını devamlı sürdürmüştür. Bu şekilde gelişen atları gömme geleneği bulunduğu çevrede Türk sanatını da etkilemiş ayrıca at koşum takımları, at başlıkları, alınlıklar ve eyerler Türk sanatının önemli özelliklerini göstermektedir. Kurganlara at gömme geleneği, M.Ö. 6. yy' da İskitler' in batıya doğru göç etmeleri ile beraber Doğu Avrupa'ya da taşınmış ve taşınırken de Türk sanatını da yanında götürmüştür. İskitlerle birlikte taşınan bu geleneğe Sarmatlar'da, Avrupa Hunlarında, Bulgarlar 'da ve Hazarlar 'da da rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The earliest tradition of burying horses in the kurgans was the earliest in the16thcentury BC.This practice was followed in Kazakhstan until 1940's. This tradition, which is based on a religious ritual, has continued to exist as a general deathritual, although Turkish societies have been converted to various religions over time.The tradition of burying horses that developed in this way also influenced Turkish art in the environmrnt, horse harnesses, horse titles, pediments and eats showed impotant features of Turkish art. The traditionof burying horses in the kurgans dates back to the 6thcentury BC. withthe migration of Scythians to the west they moved to Eastern Europe and brought Turkish art with when they moved, This tradition carried with the Scythians was also found in Sarmats, European Huns, Bulgarians and the Khazars.