Ortaokul öğrencilerinde reaktif-proaktif saldırganlık ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigating the relationship between reactive-proactive aggression and problem solving skills in middle school students
- Tez No: 527560
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI UZ BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: reaktif-proaktif saldırganlık, problem çözme becerileri, reactive-proactive aggression, problem solving skills
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın temel amacı problem çözme becerilerinin, ortaokul öğrencilerinin reaktif ve proaktif saldırganlık düzeylerinin yordayıcılığını belirlemektir. Araştırmada ayrıca reaktif-proaktif saldırganlığın puanlarının cinsiyet ve sınıf düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İzmir ilinin farklı ilçelerinde 5., 6. ve 7. sınıf olarak öğrenim gören 763 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Reaktif-Proaktif Saldırganlık Ölçeği”ve“Çocuklar için Problem Çözme Envanteri”kullanılmıştır. Veri analizinde;“Spearman Sıra Korelasyonu”,“Aşamalı Çoklu Regresyon Analizi (Stepwise Multiple Regression)”,“Mann Whitney U Testi”ve“Kruskal Wallis Testi”tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda problem çözme becerilerinin, reaktif-proaktif saldırganlığın anlamlı yordayıcıları olduğu ve bu değişkenlerin reaktif-proaktif saldırganlığın % 43.5'ini açıkladığı bulunmuştur. Ayrıca reaktif ve proaktif saldırganlık puan ortalamalarının sınıf düzeyi ve cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Elde edilen bu bulgular alanyazındaki diğer araştırma sonuçları ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to specify the prediction of the levels of reactive and proactive aggression of middle school students. Furthermore in this research, it is studied wheter the points of reactive-proactive aggression is changed or not related to gender or classes. The sample of the research is formed by 796 students that are studying in 5th, 6th and 7th grades in various districts of İzmir. In this research,“Reactive-Proactive Aggression Questinnaire”and“Problem Solving Inventory for Children”are used to collect data. The techniques of“Spearman's Rank-Order Correlation”,“Stepwise Multiple Regression”,“Mann Whitney U Test”and“Kruskal Wallis Test”are used for data analyzing. The result of the research, it is spotted that problem solving skills are significant predictors of reactive-proactive aggression and these variable explained 43.5 % of the reactive-proactive aggressions. Also in terms of gender and grade level, statistically significant diffirences are found. These findings are disscussed in the light of the findings of the other research results in the literature.