Hemşirelerin ameliyat sonrası ağrı yönetiminde nonfarmakolojik yöntemleri kullanma durumlarının belirlenmesi
Abstract determining the use of nonpharmacologic methods in nurses' postoperative pain management
  1. Tez No: 527671
  2. Yazar: SEMA MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONAY GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyat sonrası, nonfarmakolojik yöntemler, ağrı yönetimi, hemşirelik, Postoperative, nonpharmacological methods, pain management, nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma hemşirelerin ameliyat sonrası ağrı yönetiminde nonfarmakolojik yöntemleri kullanma durumlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Araştırma, Kocaeli ilinde kamu ve özel hastanelerde15.07.2017-15.09.2017 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın evrenini ameliyat sonrası dönemdeki hastalara bakım veren hemşireler, örneklemini ise araştırma kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 538 hemşire oluşturdu. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür bilgisi doğrultusunda oluşturulan ''Ağrıya Yönelik Nonfarmakolojik Hemşirelik Girişimlerini Belirleme Formu'' kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 21.0 paket programı kullanıldı. Hemşirelerin ağrı yönetiminde nonfarmakolojik yöntemlerden sıklıkla pozisyon verme ve sıcak-soğuk uygulama yaptıkları görüldü. Ayrıca hemşirelerin ameliyat sonrası nonfarmakolojik yöntemleri uygulamama nedenleri arasında en sık ''hemşire sayısının yetersiz olması'', ve ''ağır iş yükü'' yanıtlarını verdikleri belirlendi. Çalışmamızda hemşirelerin ameliyat sonrası ağrı yönetiminde nonfarmakolojik yöntemlerin çoğunluğunu uygularken, masaj, transkütan elektriksel sinir uyarımı, terapötik dokunma gibi özel eğitim gerektiren yöntemlerin ise uygulanma oranının düşük olduğu sonucu elde edildi. Ameliyat sonrası ağrı yönetiminde nonfarmakolojik yöntemlere yönelik bilgi ve uygulamaların geliştirilmesi için hizmet içi eğitim programlarının planlanması ve özel eğitim gerektiren yöntemlere yönelik eğitimlerin düzenlenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive study to determine the use of nonpharmacologic pain methods by nurses after surgery. The research was carried out in public and private hospitals in Kocaeli between 15.07.2017-15.09.2017. The study's universe consisted of nurses who gave care to the patients in the post-operative period and the sample was 538 nurses meeting the research criteria and agreeing to participate in the research. In the collection of the data, '' Nonpharmacological Nursing Initiatives for Pain Painting '' which was formed by the researcher in accordance with literature information was used. The SPSS 21.0 package program was used to evaluate the data. It was seen that nurses frequently performed positioning and hot-cold application from nonpharmacologic methods in pain management. In addition, among the troubles nurses encounter while using these methods, most frequently ''responded that the number of nurses was insufficient'';''heavy workload''. In our study, nurses applied the majority of nonpharmacologic methods in post-operative pain management and the result was that the application rate of methods requiring special education such as massage, transcutaneous electrical nerve stimulation, therapeutic touch was low. In order to develop knowledge and applications for nonpharmacological methods in post-operative pain management, in-service training programs may be proposed and training for specific methods may be recommended.