Üstün zekâlı/yetenekli öğrencilerin fen bilimleri dersinde üretici düşünme becerilerinin duyuşsal değişkenler açısından incelenmesi
Analysing the gifted students' creative thinking skills in terms of sensorial variables in science course
  1. Tez No: 527703
  2. Yazar: CANAN ŞENTÜRK BARIŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Düşünme Becerileri, Torrance Yaratıcı DüşünmeÖlçeği, Fen Bilimleri Dersi, Motivasyon, Kaygı, Kendini İzleme, Creative Thinking Skills, Torrance Creative Thinking Scale, Science Course, Motivation, Anxiety, Self Monitoring
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Üstün zekâlı/yetenekli öğrencilerin sadece tanılanması yeterli değildir; asıl amaç onların potansiyellerinin farkına varılması ve bu potansiyellerini en üst seviyede kullanmalarını sağlamaktır. Bununla beraber yetenek gelişimlerinin desteklenmesi, sosyal ve duygusal ihtiyaçlarına cevap verilmesi gerekmektedir. Üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerin fene doğuştan gelen ilgileri vardır bu ilgileri merak duyguları ve yaratıcılıklarını hep canlı tutmaktadır. Bu yüzden bilimi yaşayacak ve bilime yaratıcı katkılar sağlayacak bu bireyleri yakından tanımamız gerekmektedir.“Üstün Zekâlı/Yetenekli Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersinde Üretici Düşünme Becerilerinin Duyuşsal Değişkenler Açısından İncelenmesi”konulu bu araştırma ile Fen Bilimleri dersine yönelik yaratıcı düşünme becerileri, akademik başarıları, kendini izleme algıları, benlik ve görev algıları ve motivasyonel inançları incelenmektedir. Çalışmada aynı zamanda bu değişkenler arasındaki ilişki de incenlenmiştir. Türkiye'nin farklı illerindeki Bilim ve Sanat Merkezlerine devam eden, 239 üstün zekâlı/yetenekli ilköğretim ikinci kademe öğrencisi araştırma grubunu oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Torrance Yaratıcı Düşünme Testi (Şekilsel), Fen Bilimlerinde Benlik ve Görev Algısı Ölçeği, Öğrenmede Motive Edici Stratejiler Ölçeği, Kendini İzleme Ölçeği kullanılmıştır. Veri analizlerinde İlişkisiz Örneklem T Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi' den yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, araştırmaya katılan üstün zekâlı/yetenekli öğrencilerin; yaratıcı düşünme becerilerinin ortalama düzeyin üstünde olduğu ve kendini izleme algılarının ideal düzeyde olduğunu göstermiştir. Fen Bilimleri Akademik başarılarının oldukça yüksektir; ancak Fen Bilimlerine yönelik yeterlik beklentilerinin ve görev değeri algılarının yüksek düzeyde olduğu, maliyet değeri algılarının ise düşük düzeyde olduğu anlaşılmıştır. Araştırmaya katılan üstün zekâlı/yetenekli kız öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerinin erkek öğrencilerininkinden anlamlı olarak daha yüksek olduğu anlaşılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre araştırmaya katılan üstün zekâlı/yetenekli öğrencilerin; yaratıcı düşünme becerileri ile Fen Bilimleri akademik not ortalamaları arasında düşük düzeyde pozitif yönlü ve anlamsız bir ilişkinin bulunduğu anlaşılmıştır. Sonuçların bir kısmı literatür bulgularıyla eş değer bir kısmı ise farklı çıkmıştır. Bu durum literatür bulgularıyla tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is not enough to identify gifted and talented students; the main purpose is to make them realize their potential and use it at the highest level. However, it is necessary to support the development of their talents and to respond their social and emotional needs. The gifted and talented students have an innate interest in science and this interest keeps their feelings and creativity alive all the time. Therefore, we need to know these individuals well who will live science and provide informative contributions to science. The creative thinking skills, academic achievements, self-monitoring perceptions, sense of self and duty, and motivational beliefs for the science course are examined with this research called“Researching in Terms of Affective Variables of Productive Thought of Gifted / Talented Students in the Science Course”. The relationship between these variables was also examined in the study. The research was conducted with quantitative approach in the screening model. The participants of the study include 239 gifted middle school students who continue Science and Art Centers in different provinces of Turkey. Demographic Information Form, Torrance Creative Thinking Test (Formal), Scale of Self and Duty Sense in Science, Motivational Strategies Scale for Learning and Self-Monitoring Scale were used in the data collection. In data analysis, unrelated sample T-test and one-way analysis of variance were used. The results obtained from the research have shown that creative thinking skills of gifted students participating in the research are above the average level and self-monitoring perceptions are at an ideal level. Academic achievements of Science are quite high; however, it was understood that the expectations of proficiency for Science and the sense of mission value were high and the sense of cost-value were low. It was understood that the creative thinking skills of the gifted female students participated in the research were significantly higher than the male students' creative thinking skills. According to the results obtained, the gifted students participated in the research; it was understood that there is a low level of positive and meaningless relation between the creative thinking skills and the academic grade-point average of Science. Some of the results are equivalent with the literature findings and some are different from the literature findings.