Seyyid Şerîf Cürcânî'nin hayatı, eserleri, tarîkatı ve tasavvufî görüşleri
Sayyid Sherif Curcani's life, works, cult and sufi views
  1. Tez No: 527704
  2. Yazar: ÖMER FARUK ÇALIMLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. FERZENDE İDİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Seyyid Şerîf, Cürcânî, Tasavvuf, Tarîkat, Sayyid Sharif, Jurcani, Sufism, Cult, Author
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Seyyid Şerîf Cürcânî'nin, tefsir, hadis, fıkıh, kelâm, felsefe, mantık, Arap dili ve tasavvuf gibi alanlardaki çalışmaları, bize onun çok yönlü bir kişiliğinin olduğunu gösterir. Araştırmamızda onun daha çok hayatı, eserleri, tarîkatı ve tasavvufî görüşleri üzerinde durulmuştur. Çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında, Seyyid Şerîf Cürcânî'nin yaşamış olduğu dönemin siyasî, ikdisâdî ve sosyal, ilmî ve tasavvufî durumu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Seyyid Şerîf Cürcânî'nin hayatı, hocaları, öğrencileri, yaptığı seyahatleri, ilmî şahsiyeti ve bıraktığı izleri ele alınmıştır. Aynı zamanda tasavvufî yönü de araştırılarak bağlı olduğu tarîkat ve tarîkat silsilesi hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde müellifin eserleri ele alınarak, bu eserler hakkında kısa bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise müellifin yazmış olduğu eserlerden hareketle tasavvufî görüşleri üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde ise tez bölümlerindeki ana fikirler özetlenmiştir. Bu alana ilgi duyan kardeşlerimize faydalı olmasını dilediğimiz bu çalışmanın biz ve okuyucu hakkında hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Özet (Çeviri)
The works of Seyyid Sharîf Jurcânî in fields such as tafsir, hadith, fiqh, kalam, philosophy, logic, Arabic language and sufism show us his versatile personality. In our research, especially on his life, his work has focused on religious cults and Sufi views. Our work consists of 5 parts in total, with introduction, three parts and the result. In the introduction, the period in which Cürcânî'n Sayyid Sharif had lived political, ikdisâdî and social, scientific and spiritual information is given about the case. In the first part, Seyyid Şerîf Cürcânî's life, his tutors, lecturers, students, travels, scientific personality and his traces are discussed. At the same time, his Sufî direction was searched and tried to be informed about the order and order of the order. In the second part, the works of the authors were handled and brief information was given about these works. In the third chapter, Sufi views are emphasized on the works written by the author. In the conclusion section, the main ideas in the thesis sections are summarized. I wish this work to be beneficial to our brothers and sisters who are interested in this area will be instrumental in favor of us and the reader.