Fen ve teknoloji öğretiminde probleme dayalı öğrenmenin üstün ve normal zihin düzeyindeki öğrencilerin erişi, yaratıcı düşünme ve motivasyon düzeylerine etkisi
The effect of problem based learning in science & technology instruction on gifted and normal students' achievement, creative thinking and motivation levels
  1. Tez No: 261852
  2. Yazar: ESRA KANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP EMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji Öğretimi, Üstün Zekalı Birey, Probleme Dayalı Öğrenme, Motivasyon, Yaratıcılık, Science and Technology, Gifted Individual, Problem Based Learning, Motivation, Creativity
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Bu araştırma, farklı bilişsel özelliklere sahip üstün zekalı öğrencilere yönelik onların akademik beklentilerini karşılayacak bir Fen ve Teknoloji programının geliştirilmesi, uygulanması ve etkililiğinin sınanmasını kapsamaktadır. Bu amaçla 6. sınıf Fen ve Teknoloji dersinden seçilen ?Yaşamımızdaki Elektrik? ünitesi üstün zekalı öğrencilerin ihtiyaçları dikkate alınarak ve probleme dayalı öğrenme yöntemini temele alan bir ünite programı oluşturulmuştur.Çalışma, İstanbul ilinde, üstün zekalı çocuklara farklılaştırılmış bir eğitim programı sunan Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulunda, 6. sınıfa devam eden 25'i deney grubunda, 23'ü de kontrol grubundaki toplam 48 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının her ikisinde de 13 tane üstün zihin düzeyinde performans gösterdiği tanılanmış öğrenci bulunmaktadır. Deney grubundaki öğrencilere ?Yaşamımızdaki Elektrik? ünitesi boyunca kendileri için geliştirilmiş olan program uygulanırken kontrol gurubundaki öğrenciler mevcut öğretmenleriyle ve geleneksel öğretim yönetemiyle derslerini işlemeye devam etmişlerdir.Araştırma kapsamındaki verilerin toplanması için araştırmacı tarafından geliştirilen Başarı Testi, Torrance Yaratıcı Düşünme Testi ve Fen Öğrenimine Yönelik Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Adı geçen üç testte deney ve kontrol grubundaki tüm öğrencilere öntest ve sontest olarak verilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 13.0 paket programıyla analiz edilmiştir. İstatistiksel analizde Mann Whitney-U testi ve Wilcoxon İşaretlenmiş Mertebeler Testi teknikleri kullanılmıştır.Araştırmanın bulgularına göre, üstün zekalı öğrencilere yönelik hazırlanan programının öğrencilerin başarı, fen öğrenimine yönelik motivasyon ve yaratıcı düşünme düzeylerini arttırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study deals with developing, applying, and testing a program in order to meet the needs of the gifted students, who has different cognitive features. For this aim, a unit plan that takes into account the special academic needs of the gifted learners was constructed which relies on the problem based learning and the unit was chosen from 6th grade Science and Technology lesson.The study was conducted with a total number of 48 students, 25 of them in study group and 23 in wait list control group, who were students from 6th grades of Beyazıt Ford Otosan Elementary School in İstanbul which offers a differenciated curriculum for gifted children. There are 13 students in both groups who are identified as gifted. The specail program that is developed for the gifted learners, namely ?Electiricity in Our Life? was applied to the study group, whereas at the same time the control group studied over the same subject with using traditional teaching methods.Torrance Test of Creative Thinking, Students Motivation Towards Science Learning Scale and an Achievement Test which is developed by the researcher are used in order to derive the needed data. All three scales are applied as pre-test and post test. Statistical analyses were conducted via SPSS 13,0. Mann Whitney-U and Wilcoxon test were used in statistical analysis.The results of the study revealed that the special problem based program which was developed for the gifted students, increases the achievement, creativity and motivation level of the students.