XV. yüzyıl'dan XVIII. yüzyıl'a kadar Osmanlı Devleti'nin Ortodoks politikası
XV. century XVIII. the Ottoman State to the century Orthodox policy
- Tez No: 527779
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH İSTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ortodoksluk, Reform, Millet Sistemi, Gayrimüslimler, Orthodoxy, Reform, Nation System, Non-Muslims
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Osmanlı Devleti farklı etnik kökenleri ve farklı inançlara sahip toplulukları bir arada tutabilmiş, bunların huzuru için çeşitli devlet politikaları geliştirmiştir. Osmanlı Devleti'nin oluşturduğu Millet Sistemi ile gayrimüslimler için çağdaş devletlerde dahi bulunmayan bir hoşgörü ortamı yaratmıştır. Osmanlı Devleti İstanbul'un fethiyle İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'nin koruyuculuğunu da üstlenmiş, Bizans'ın Roma Kilisesi'ne karşı kışkırttığı ve onlara tepki olarak oluşturduğu Ortodoks mezhebinin de koruyucusu haline gelmiştir. Kendi bünyesindeki milletlere belli ekonomik yükümlülükler karşılığında din, dil, eğitim ve özel hukuk alanlarında özerklik tanımış ve böylece kendi topraklarında birlik ve beraberliği devam ettirebilmiştir. Bu çalışma Osmanlı Devleti'nin klâsik dönemde Ortodoks politikasını çeşitli yönleri ile ele alırken XV. ve XVIII. yüzyıl arasında meydana gelen Ortodoks merkezli pek çok durumu da kapsar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman State has kept together ethnic origins and communities with different beliefs, and has developed various state policies for peace of mind. With the Millet System that the Ottoman State created, it created an environment of tolerance that is not even in the states contemporary with itself. The Ottoman State took over the protection of the Fener Greek Patriarchate in Istanbul by the conquest of Istanbul and became the protector of the Orthodox mezhebin, which provoked Byzantium against the Roman Church and formed in reaction to them. The nations in their own countries have provided autonomy in the fields of religion, language, education and private law for a certain amount of tax, and thus they have been able to provide unity and solidarity in their own land. This study is aimed at giving information about the influence of the Reform in the Ottoman State as well as the orthodox politics.