Geri Dön

How does literature affect tertiary level efl learners' autonomy, language learning attitude and language proficiency?

Edebiyat, üniversite seviyesinde yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin özerkliğini, dil öğrenme tutumlarını, ve dil yeterliğini nasıl etkiler?

  1. Tez No: 527780
  2. Yazar: BERRİN KALYONCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160

Özet

Bu çalışmanın amacı, Kara Harp Okulundaki 2 grup öğrenci örnekleminden yola çıkarak, edebiyat ürünlerinin, üniversite seviyesindeki öğrencilerin özerklik algılarını, buna bağlı olarak dil öğrenme tutumlarını ve dil yeterliliklerini nasıl etkilediğini araştırmaktır. Bunların dışında, bu çalışmada öğrenme özerkliğini geliştirmeyi amaçlayan bir uygulama yapmadan önce öğrencilerin hazırbulunuşluk durumlarını da araştırmanın önemi vurgulanmıştır. Yapılan görüşme vasıtasıyla bu hazırbulunuşluk durumları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu görüşmenin ortaya çıkarmayı amaçladığı bir diğer nokta ise İngilizce öğrenmeye ilişkin motivasyon düzeyleridir. Çalışmada kullanılan veri toplama araçları Kara Harp Okulu 3. sınıfa devam etmekte olan 60 adet öğrenciye uygulanmıştır. Bu 60 öğrenciden 30'u deney grubuna, diğer 30'u ise kontrol grubuna dahil edilmiştir. Bu grup ayrıştırması araştırmacının seçeneği neticesinde değil, halihazırda bulunan iki eşit seviyede sınıf seçilerek araştırmaya dahil edilmiştir. Bu çalışmanın metodolojisi bölümü, hem görüşme, hem de anket içerdiğinden, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin her ikisini de dahil edebilmektedir. Uygulamaların sonuçları, öğrencilerin ders döneminin başlangıcında özerklik terimine dair geniş bir bilgiye ve algıya sahip olmadıklarını; ancak deney grubuna uygulanan edebiyat metinleri takviyesi ve ders dışı tavsiyeler ile beraber bu algının ders dönemi sonunda gelişim gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Bunun sebebi, öğrencilerin geleneksel ders çalışma yöntemlerinden uzaklaşıldığında, kendilerini ders çalışıyor gibi hissetmemelerinden ve bunun sonucunda keyif alarak dil öğrenme sürecini sürdürdükleri olarak düşünülmektedir. Deney grubu edebi metinlerden dilediklerini okumaları yönünde teşvik edilmiş ve ders dışında bu faaliyeti sürdürmeleri tavsiye edilmiştir. İki haftada bir öğrencilerden bir çalışma programı toplanmış ve faaliyetleri takip edilmiştir. Bu sayede, öğrencilerin İngilizce çalışırken edebiyata ait hangi aktiviteyi sürdürdüğü de gözlemlenmiştir.Öğrencilere ugulanan öntest ve sontest işlevi gören PET sınavı ise, İngilizce yeterlilik düzeylerinde önceki durumlarını ve sonraki durumlarını karşılaştırmak için veri sağlamaktadır. PET sınavının öntest ve sontest olarak seçilme sebebi, bu sınavın tek bir boyuttan değerlendirme yapmak yerine İngilizce'de önem arzeden dört farklı beceriyi ayrı ayrı ölçmesidir. Tüm bu veri toplama araçları ile, genel olarak öğrencilerin dil öğrenme sürecindeki tutumları ana hatlarıyla sergilenmeye çalışılmıştır. Tutumlarda gözlenen değişiklikler, öğrencilere kendi ders çalışma sorumluluklarını onlara bırakmak ile doğrudan bağlantılı olmuştur.

Özet (Çeviri)

The purpose of this study is to investigate how literary texts affect tertiary level students' autonomy perceptions, in relation to this, their language learning attitudes and their language proficiencies based on the sample of two groups of learners who study in the TurkishMilitaryAcademy. Apart from these, in this study, the researcher has laid emphasis on the students' readiness circumstances before applying extra materials that aim to develop learner autonomy. The cicrumstance of readiness was tried to be revealed via an interview that was carried out before any application. Another point that this interview aims to reveal is the motivation level in relation to learning English. The data collecting means used in this study have been administrated to 60 students from the 3rd grade in Turkish Military Academy. 30 of those 60 students belonged to the experimental group, and the other 30 belonged to the control group. The students that belong to that sortation have not been determined by the researcher. Instead, those groups were already two different classes who were at the same language level. The methodology part of this study consists of both qualitative and quantitative data analysis, since there is an interview and a questionnaire. The results of these applications has revealed that none of the groups had enough insight and perception about autonomy; however, after the experimental group was reinforced with literary texts, and was adviced to study using literature after class, the perception about autonomy turned out be developing at the end of the term.The reason for this is considered to be because the learners do not feel like they are actually studying when they are away from traditional methods. As a consequence, they carry on the process of learning by enjoying it. The students in theexperimental group have been encouraged to read any literary text they wish (They were provided with a quantity of materials) and they were adviced to continue doing this activity outside class. A study program has been collected from the students which helped the researcher keep up with the information about their activities. This way, the genre which the students chose to deal with while studying English has been observed along with the duration of their studying period. The PET exam which stands as a pre and post test provides the researcher with the data needed to compare the proficiency levels of the students before and after. The reason why the researcher chose this test as a pre and post test is because instead of evaluating from only one dimension, this test evaluates the four different skills that are of great importance in the language field. With the help of all these data collecting instruments, the learners' attitudes towards language learning has been tried to be demonstrated with the main lines. The differences observed in the attitudes have been directly associated with giving the responsibility up to the learners.

Benzer Tezler

  1. Regional transport infrastructure and trade flows in the EU

    AB'de bölgesel ulaşım altyapısı ve ticaret

    BERRİN ÖZCAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Ekonomiİhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FATMA TAŞKIN

  2. Violence and voting behavior: Evidence from 2015 Turkish elections

    Şiddet ve oy verme davranışı: 2015 Türkiye seçimlerinden bulgular

    ULAŞ ERDOĞDU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Siyasal BilimlerBoğaziçi Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MERT ARSLANALP

  3. How does moral framing affect environmental attitudes: A non-Western replication

    Başlık çevirisi yok

    DİLARA ÇAVDAR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    PsikolojiKadir Has Üniversitesi

    Sosyal ve Beşeri Bilimler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ONURCAN YILMAZ

  4. Quantum shape effects

    Kuantum şekil etkileri

    ALHUN AYDIN

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    Enerjiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HACI OSMAN ALTUĞ ŞİŞMAN

  5. How does resource scarcity perception affect economic decision-making? An investigation of the cognitive and behavioral consequences of resource scarcity perception

    Kaynak kıtlığı algısı ekonomik davranışı nasıl etkilemektedir? Kaynak kıtlığı algısının bilişsel ve davranışsal sonuçlarının incelenmesi

    DOĞUKAN DEMİRCİOĞLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    EkonomiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BARBAROS YET

    DOÇ. DR. ONURCAN YILMAZ