Zihinsel engelli öğrencilerin temel becerilerinin geliştirilmesinde drama ile öğretimin uygulanabilirliğin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of teacher opinions on applicability of instruction with drama in development of basic skills of students with intellectual disabilities
  1. Tez No: 527794
  2. Yazar: GÜLER YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, özel eğitim öğretmenliği, zihin engelli bireyler, drama yöntemi, beceri öğretimi, Special Education, Teaching in Special Education, İndividuals with intellectual disabilities, drama method, theaching of skills
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı; zihin engelli öğrencilerin temel becerilerinin geliştirilmesinde drama ile öğretimin uygunluğunun öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesidir. Bu amaçla drama yönteminin zihin engelli öğrencilerin eğitiminde kullanılabilirliğin öğretmenlerin cinsiyet, yaş, çalışılan kurum, özel eğitim alanında çalışma süresi, drama ile ilgili ders alma durumu, drama ile ilgili kurslara katılma durumu ve öğrencilerin engel düzeylerine göre değişip değişmediğinin özel eğitim öğretmenlerinin görüşlerine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma, nicel yaklaşımla nedensel karşılaştırma araştırma deseni temel alınarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Türkiye'nin farklı illerinde görev yapan 370 özel eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Drama Yönteminin Zihin Engelli Öğrencilerin Temel Becerilerini Geliştirmede Kullanımına İlişkin Öğretmen Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler nicel yaklaşımla betimsel analizlerle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; özel eğitim öğretmenleri, dramanın zihin engelli öğrencilerin temel becerilerinin geliştirilmesinde etkili ve kullanılabilir olduğuna inanmaktadır. Konuyla ilgili kadınların algılarının erkeklere göre daha yüksek olduğu, genç öğretmenlerin algılarının daha olumlu olduğu, öğretmenlerin drama ile ilgili ders alma durumlarına göre orta, ağır zihin engelli öğrencilerin temel becerilerinin geliştirilmesinde dramanın kullanımına yönelik algılarında değişiklik olmadığı, hafif zihin engelli öğrenciler için ise drama ile ilgili daha önce ders alan öğretmenlerin algılarının daha yüksek olduğu, dramanın hafif zihin engelli öğrencilerin temel becerilerini geliştirmede orta ve ağır zihin engelli öğrencilere göre daha fazla kullanılabilir olduğu algısına sahip oldukları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the property of using drama method for developing skills of students with intellectual disabilities according to teacher's opinions. lt is aimed to explore using drama in teaching students with intellectual disabilities is changable or not for the respects of teacher' s gender, age, institution, the working period in special education , state of taking drama education, the state of taking part in drama courses and the kind of student' s disability. This study has basically carried out with quantitive approach and causal comparing research patter. The sample of research composes of 370 special education teachers workin Turkey“Teacher Perception Scale for using drama in developing basic skills of students with intellestal disabilities”is used as a collecting data device. Datas have been analysed with quantitative approach descriptions. According to the research results, special education teachers believe that drama is effective and useful for developing basic skills of intellectral disabled students. About subject, it is understood that; women have a higher perception than men, young teachers have a more positive perception, for stete of taking drama courses before there is no difference between their perception of using drama method for developing basic skills of mild and moderate severe, severe intellectual disabled students. Teachers have the perception of drama method is more useful for mild intellectal disabled students than moderate - severe disabled ones.