Determining scale for BIM implementation in architectural design practice: The case of Pakistan
Mimari tasarım uygulamalarında BIM uygulaması için ölçü belirlenmesi: Pakistan olgusu
- Tez No: 527834
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUZAN GİRGİNKAYA AKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bina Bilgi Modellemesi, Yol Haritası, Proje Ölçeği, BIM, Pakistan Uygulaması, Mimari Profesyonel Uygulama, Geleneksel Yöntemler, Building Information Modeling, Roadmap, Project Scale, BIM, Pakistan Implementation, Architectural Professional Practice, Traditional Methods
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Dijital medya, her disiplinde önemli değişiklikler yaparak toplumumuzu yeniden şekillendiriyor. Birçok meslekte mimarlık, mühendislik ve inşaat (AEC) gibi, projeler dijital araçlara dönüşüyor. Piyasadaki çeşitli dijital AEC araçları arasında, Bina Bilgi Modellemesi (BIM), binaların tasarımını, inşasını ve işletimini daha akıcı ve verimli hale getirmek için önemli bir değer kazanmaktadır (Coates et al., 2010). BIM'in, Pakistan gibi, hala yatırım eksikliği, eğitimli personel ve geleneksel uygulama biçimleri gibi bir takım sınırlamalarla karşı karşıya olan ülkelerde uygulanması. Bu tez, Pakistan'daki mimari tasarım uygulamalarında optimal ölçeklerin, benimseme stratejilerini ve BIM uygulaması için bir yol haritasının sunulmasını amaçlamaktadır. Bölümlerde farklı vaka çalışmaları analiz edilecek ve anketler aracılığıyla BIM kullanıcıları ile kullanıcı olmayanlar ele alınacaktır. Araştırma sonuçlarına dayanarak, Pakistan için BIM uygulaması önerilecektir. Bu araştırma, gelecekteki tasarım ve inşaat uygulamaları icin bir BIM uygulama rotası oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Digital media is reshaping our community by bringing significant changes to each discipline. Many professions are converting to digital tools such as architectural, engineering, and construction (AEC) projects. Among various digital AEC tools in the market, Building Information Modeling (BIM) has been gaining a significant appreciation for making the design, construction and operation of buildings much more streamlined and efficient (Coates et al., 2010). Implementation of BIM in developing countries such as Pakistan, which is still facing a bundle of limitations, such as lack of investment, trained personnel and conventional ways of practice, etc. This thesis aims to determine optimum scales, adoption strategies and introduce a roadmap for BIM implementation in architectural design practice in Pakistan. In the chapters, different case studies will be analyzed, and questionnaires will be handled through between BIM users and non-users. On the bases of surveying results, a scale optimization standard for BIM implementation will be proposed for Pakistan. For future design and construction practices, a route for BIM implementation will be defined by this research.