An analysis of the effects of emotional intelligence on students' academic achievement in architectural education
Mimari eğitimde öğrencilerin akademik başarılarına duyarlılığın etkilerinin analizi
  1. Tez No: 527856
  2. Yazar: MASEH CHEHABEDDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ÖZEN EYÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Mimarlık Eğitimi, Akademik Başarı ve Duygular, Emotional Intelligence, Architecture Education, Academic Achievement, and Emotions
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Mimar olmak, mimarlık eğitimin gerektirdiği sanatsal boyutların öğrencilerin aklını ve duygularını ilk günden başlayarak tetiklemesi nedeniyle, entelektüel ve duygusal beceriler gerektirir. Mimar olmanın farklı kavrama biçimleri gerektirmesi nedeni ile, mimarlık okullarında öğrencilerin sadece zeka seviyelerine (IQ) ve bunu ölçen test sonuçlarına güvenilmemesi gerekir. Zeka oldukça karmaşık bir kavramdır. Diğer bir deyişle, daha başarılı sonuçlar almak için tek bir zeka tipine dayanmak yerine farklı zeka tiplerinin birlikte ele alınması gerekir. Bu tez'de, duygusal zeka analizi yaparak, mimarlık öğrencilerinin tasarım stüdyosundaki başarı düzeylerine etkisi araştırılacaktır. Öğrencilerin duygusallık durumlarını doğrudan etkileyen sanat ve yaratıcılık mimarlığı diğer disiplinlerden ayırır. Bu tezin duygusal zeka (EI) konusuna yönelmesinin nedeni, öğrecininin başarı düzeyine etki eden kişiliği üzerinde duyguların etkin rol almasıdır. Hem kalitatif, hem de kantitatif yöntemleri kullanan tez, tasarım dersi ile duygusal zeka arasınlaki karşılıklı ilişkiye odaklanarak mimarlık öğrencilerinin tasarım derslerinden aldıkları notlar ile duygusal zeka düzeylerini karşılaştırmaktadır. Mimarlık üçüncü sınıf öğrencilerini, Trait Emotional Intelligence Questionnaire (TEIQue-SF) testi aracılığı ilesorgulayarak, test sonuçları öğrencilerin ilk üç yıla ilişkin notları ve genel not ortalamaları ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, duygusal zekanın dört bileşeni olan refah (well being), özdenetim
Özet (Çeviri)
Being an architect requires intellectual and emotional skills, as the artistic aspects in architectural education triggers the students' intellect and emotions since day one. Hence, students in the school of architecture do not only rely heavily on having a high level of IQ or test scores, since being an architect requires more than one type of intelligence. Intelligence is quite complex concept. In other words, one type of intelligence by itself is not enough, and the collaboration between different types of intelligence is required for better results in the success of students. In this thesis, emotional intelligence is analyzed with a special focus on its effect on the students' achievement in the design course. Art and creativity are what differentiates architecture from other fields, which has a direct relationship with the student's emotional state. The main reason why the study steers towards the idea of emotional intelligence (EI) is the fact that emotions play a significant role in the personality of the students that affect the academic achievement fundamentally. This thesis, relying on both quantitative and qualitative methods, sheds the light on the interactive relationship between the design course and emotional intelligence. Focusing on the architecture students' design studio grades and compares it with their Emotional Intelligence. The third-year students are evaluated through Trait Emotional Intelligence Questionnaire (TEIQue-SF), the results obtained from this survey are compared with their GPA and design grades in the first, second and third year. The results, showing the differences between students, males and females with graphics, compared according to the emotional intelligence's four dimensions: well-being, self-control, sociability, and emotionality.