Yeni medyaya entegrasyon sürecinde değişen televizyon yayıncılığı teknolojileri
The changing of television broadcasting technologies in the new media integration process
  1. Tez No: 527917
  2. Yazar: CÜNEYT KORKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YURDİGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, İletişim Teknolojileri, Televizyon Yayıncılığı, Yeni Medya, Communication Technologies, Digitization, New Media, Television Broadcasting
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, yeni iletişim teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak televizyon yayın, yapım ve dağıtım sistemlerindeki birtakım dönüşümler ele alınmıştır. Geleneksel yayıncılık sistemlerinin yeni medyaya entegre olma sürece içerisinde geçirmiş olduğu bu dönüşümde temel etken olarak dijitalleşme ve sayısal teknoloji ile İnternet ve bilgisayar tabanlı yayın-yapım teknolojileri esas alınmıştır. Çalışmada, sayısal teknolojiyle birlikte ses ve görüntüde yakalanan kalite, hız ve kapasite avantajlarının yanı sıra yayınları izleyiciye ulaştırmanın yeni şekilleri de incelenmiştir. Bu doğrultuda yeni iletişim ortamlarının ortak adı olarak anılan yeni medya konusu ele alınmış, geleneksel televizyon yayıncılığına alternatif teşkil eden İnternet tabanlı bu yeni ortamda gelişen yayıncılık platformlarına yer verilmiştir. Yeni medya, elektronik teknolojisindeki gelişmeler ve bu teknolojilerin yayıncılık sistemleriyle yakınsaması, teknolojiye bağımlı sistemler bütünü olan televizyon yayın, stüdyo, reji ve kumanda merkezlerinin de dönüşümünü mecburi kılmıştır. Geleneksel veya konvansiyonel diye tanımlanan televizyon yayın sistemleri yerlerini hızla yeni medya teknolojilerine bırakmışlardır. Kullanılan cihazlar ya işlevlerini yitirmiş ya da ara elemanlar vasıtasıyla yeni teknolojiye entegre edilmeye veya dönüştürülmeye çalışılmıştır. Bu dönüşümün teknolojik altyapısının incelendiği çalışmada İnternet ve bilgisayar tabanlı entegre yayın cihazlarının kullanım prensipleri, sistemler arası medya transferi ve yeni mecralara uygun dağıtım protokolleri ele alınmıştır. Çalışma, İnternet tabanlı bu yeni ortamın sağladığı kolaylıklar ve sunduğu avantajlar doğrultusunda 21. yüzyılın yeni yayın sistemi olduğu gerçeğini desteklemektedir. Çalışmada; yeni medya, yeni iletişim teknolojileri, yeni televizyon yayıncılık sistemleri ve bu sistemleri uygulanabilir kılan donanımlar ve yazılım programları ile yeni teknolojilerin geleneksel yayıncılık anlayışıyla olan farklılıkları, avantajları ve dezavantajları incelenmiştir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda televizyon yayıncılığında gerçekleşen yakınsama; üretim, düzenleme, dağıtım, depolama ve görüntüleme olmak üzere beş kategoride ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, some transformations in television broadcasting, production and distribution systems are discussed in parallel with the developments in new communication technologies. Digitalization and digital technology, Internet and computer based broadcast-making technologies have been taken as the main factors in the transformation that traditional broadcasting systems have had in the process of integrating into new media. In addition to the quality, speed and capacity advantages captured in audio and video along with digital technology, the study also examined the new ways of delivering broadcasts to the audience. In this respect, the new media, which is called as the common name of new communication environments, has been discussed and the publishing platforms that are emerging in this new Internet-based environment, which is an alternative to traditional television broadcasting, have been included. The convergence of new media, electronic technology, and the convergence of these technologies with publishing systems has forced the conversion of television broadcast, studio, reji and command centers, which are the whole of technology dependent systems. Television broadcasting systems, which are defined as traditional or conventional, have quickly moved their places to new media technologies. The used devices have either lost their functions or have been tried to be integrated or converted into new technology via intermediaries. In studying the technological infrastructure of this transformation, usage principles of internet and computer based integrated broadcasting devices, media transfer between systems and appropriate distribution protocols for new commodities are discussed. The study supports the fact that this new Internet-based environment is the new broadcasting system of the 21st century in the light of the advantages and advantages it offers. The study examines the differences, advantages and disadvantages of new media, new communication technologies, new television broadcasting systems and their feasible hardware and software programs as well as the differences of new technologies from traditional broadcasting. In line with the information obtained, the convergence in television broadcasting has been handled in five categories; production, editing, transmitting, storage and imaging.