Meme koruyucu cerrahi yapılan kadınların evde yaşadıkları semptomlar ve öz bakım gücü
The symptoms in women undergoing breast conserving surgery and self care ability at home
  1. Tez No: 527930
  2. Yazar: GÜL ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA SAĞLAM AKSÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Meme Koruyucu Cerrahi, Semptomlar, Öz Bakım Gücü, Hemşirelik, Breast Cancer, Breast Conserving Surgery, Symptoms, Self Care, Nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma, meme koruyucu cerrahi ameliyatı olan kadınların evde yaşadıkları semptomlar ve öz bakım gücünü belirlemek amacıyla kesitsel ve tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbulʼda bir kamu hastanesinde Ocak - Eylül 2018 tarihinde meme koruyucu cerrahi olan kadınlar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden ve araştırmaya dahil edilme kriterlerine karşılayan 65 kadın oluşturmuştur.Bu araştırmanın sonucunda kadınların meme koruyucu cerrahi yapıldıktan sonra evde en fazla yorgunluk ve halsizlik, ağrı ve uykusuzluk semptomlarını yaşadıkları ve orta düzey öz bakım gücüne sahip oldukları belirlenmiştir. Eğitim düzeyi yüksek, evli, geliri giderine eşit ve kronik hastalığı olmayan kadınların öz bakım gücü puan ortalaması daha yüksek olup, kadınların yaşı ve BKİ arttıkça öz bakım gücü puan ortalamasının azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the symptoms and self care power of women with breast conserving surgery. The universe of the study was composed of women who had breast conserving surgery in January - September 2018 at a public hospital in Istanbul. The sample of the study consisted of 65 women who agreed to participate in the study and met the inclusion criteria. As a result of our study, it was determined that the women participated in the study gave the highest score for fatigue and weakness, pain and insomnia symptoms after breast conserving surgery. Women have the medium level of self-care power in the first interview and in the second interview. As the education and income level of the women increased, the self-care score increased too. it was determined that women who had a spouse and children and who had no chronic disease had a higher self-care score.