Seyahat acentalarında görev yapan yöneticilerin iş stres düzeylerinin sanal kaytarma davranışları üzerindeki etkisi ve bir araştırma
The effect of job stress levels of managers working in travel agencies upon cyberloafing behaviours and a research
- Tez No: 528013
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Seyahat Acentası, İş Stresi, Sanal Kaytarma, Yönetici, Travel Agency, Job Stress, Cyberloafing, Manager
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 337
Özet
Bu çalışma, seyahat acentalarında görev yapan yöneticilerin mesai saatleri içerisinde iş stres düzeylerinin sanal kaytarma davranışlarına etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Uygulama, seyahat acentalarında görev yapan alt, orta ve üst kademe yöneticilere yapılmıştır. Araştırma verisi, kırk maddeden oluşan Sanal Kaytarma Ölçeği ve on maddeden oluşan İş Stres Düzeyi Ölçeği ile hazırlanan anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, seyahat acentacılığı kavramı ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, iş stresi kavramı ve üçüncü bölümde sanal kaytarma kavramı ile ilgili bilgiler verilmiş, iş stresi ve sanal kaytarmaya dair alanyazın çalışmaları üzerinde durulmuş ve teorik çerçeve oluşturulmuştur. Dördüncü bölümde ise, seyahat acentasında görev yapan yöneticilerin iş stres düzeylerinin mesai saatleri içerisinde sanal kaytarma davranışlarına olan etkisine yönelik toplanan veriler değerlendirilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler ve seyahat acentasında görev yapan yöneticilerden elde edilen bilgiler doğrultusunda, yöneticilerin iş stresine bağlı olarak '' zayıf '' da olsa mesai saatleri içerisinde sanal kaytarma aktivitelerinde ve/veya etkinliklerinde bulundukları tespit edilmiştir. Yöneticilerin, genel sanal kaytarmanın alt boyutlarından biri olan ''Kişisel Öğrenme Amaçlı İnternet Kullanımı'' boyutunu diğer boyutlardan daha fazla yaptığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of job stress levels on the cyberloafing behaviors of the managers working at travel agencies during working hours. The application was made to the lower, middle and upper level managers working in travel agencies. The research data were collected using a questionnaire prepared by using the Cyberloafing Scale consisting of forty items and the Job Stress Level Scale consisting of ten items. The research consists of four parts. In the first part, information on travel agent concept is given. In the second part, the concept of job stress and the concept of cyberloafing in the third part are given, and the work of job stress and cyberloafing is emphasized and the theoretical framework is established. In the fourth part, collected data about the effects of job stress levels of managers working in travel agencies on cyberloafing behavior during working hours were evaluated. According to the statistical analyzes and information obtained from the managers working in the travel agencies, managers were found to be in 'cyberloafing' activities and / or activities during working hours, even if they were 'weak' due to work stress. One of the sub-dimensions of the manager's general videotape is the result of“Using the Internet for Personal Learning”more than the other dimensions.