Tüketicilerin seyahat acentaları web tabanlı uygulamalarını etik yönden değerlendirmeleri
The ethical evaluation of web based applications of travel agencies by consumers
  1. Tez No: 503712
  2. Yazar: DİDEM AŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Seyahat Acentaları, Etik Algı, Web Uygulamaları, Kayseri, Travel Agents, Ethic Perception, Web Applications, Kayseri
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Son yıllarda, internet kullanımının hızla artması, turizm endüstrisinde faaliyet gösteren geleneksel seyahat acentalarının internet temelli iş süreçlerini kullanmaya başlamasını sağlamıştır. Tüketiciler; gizlilik ve güvenilirlik gibi, sanal alışveriş aktivitelerini etkileyici rol oynayan etik sorunlar yaşamaktadır. Dolayısıyla, sanal pazarlama kararlarında etik ilkeler göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü etik dışı davranışlarda bulunan kurumlar hızlı bir şekilde müşteri kaybetmektedir. Bu yüzden, son yıllarda tüketicilerin sanal alışveriş etiği hakkındaki görüşleri akademisyenler ve uygulayıcılar için ön plana çıkmaktadır. Literatürde, e-ticaret etiği ile ilgili birçok çalışma yapılmış olmasına karşın, turizm sektörü ve seyahat acentalarında sanal pazarlama etiğine yönelik tüketicilerin algısı hakkında yapılmış çok az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı; web tabanlı pazarlama yapan seyahat acentalarına karşı müşterilerin etik algılarını araştırarak literatüre ve sektöre katkıda bulunmaktır. Çalışmada veriler anket yöntemi kullanarak Kayseri'de yaşayan 400 katılımcıdan toplanmıştır. Elde edilen verilere güvenirlik analizi, frekans ve yüzdeler, ortalamalar, çapraz tablolar, normal dağılım testleri, T-testi, çok yönlü varyans analizi (MANOVA), varyans analizi (ANOVA), ortalamalar arasındaki farkın kaynağını belirlemek amacıyla (TUKEY) testi yapılmıştır. Buna göre halkın seyahat acentalarının web tabanlı pazarlama yöntemlerine karşı etik algısının düşük olduğu, satın alma davranışı sırasında bu sitelere karşı hem şüphe ve güvensizlikle yaklaşıldığı hem de etik dışı durumları yorumlamada zorlanıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last years, as the total number of internet using has increased rapidly, internet based business processes have been introduced by conventionally operated travel agency of tourism industries. Consumers experience some ethical issues such as privacy, and transaction security, effectively playing a role in online shopping activities. Therefore, ethical considerations should be involved in marketing decisions of e-tailers, since unethical organizations lose their customers promptly. Hence, in recent years, consumers' concerns regarding ethics of online shopping have become a matter of primary importance for both academics and practitioners. Although many researchers have focused on e-commerce ethics, there are a few studies on the perception of consumers towards virtual shopping ethics in tourism sector and travel agencies. The aim of this study is to make contribution to the current literature by investigating the customers' perceptions of ethical issues related to travel agencies those engaged in web-based marketing. In this study using a questionnaire, 400 Kayseri residents were surveyed. The obtained data were tested by reliability analysis, frequency and percentages, means, cross tables, normal distribution tests, T-test, multivariate analysis of variance (MANOVA), analysis of variance (ANOVA) and in order to determine the difference between the mean scores of the groups in the subscales (TUKEY). Accordingly, it is low ethical perception against web-based marketing methods that people's travel agencies, as well as unethical situations both suspicion and the distrust approach to these sites during the purchasing behavior has been concluded had difficulty in interpretation.