Karanlık üçlü kişilik özelliklerine sahip üniversite öğrencileriyle kendine zarar verme davranışı gösterenlerin saldırganlık ve risk alma davranışlarının karşılaştırılması
Comparison of aggressive and risk-taking behaviors among university students with dark triad personality traits and those with self-harm behaviors
- Tez No: 528135
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Karanlık Üçlü, kendine zarar verme, sadizm, saldırganlık, risk alma, the Dark Triad, self-harm, sadism, aggression, risk-taking behavior
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Karanlık Üçlü kişilik yapılanması ile agresyonun içedönük bir tezahürü olan kendine zarar verme davranışının risk alma davranışları ve saldırganlık değişkenleri kapsamında değerlendirilmesidir. Araştırmanın ikincil bir amacı da ampirik olarak ayrı tanılar olan narsisizm, makyavelizm ve psikopati bileşenlerinden oluşan Karanlık Üçlü'nün sadizmi de kapsayacak şekilde bir“Dörtlü”ye evrilmesine dair literatürde süregelen tartışmaya bir katkı sağlamaktır. Sözü edilen değişkenlerin her birinin hem kriminal, hem klinik hem de genel popülasyonda yaygın olarak gözlendiği ve bu kişilerin suça meyilli oldukları bilinmektedir; dolayısıyla bu ilişkiyi daha detaylı bir incelemeye alarak suç ve kişilik bağlantısının aydınlanmasına katkı sağlamak hedeflenmektedir. Bu amaçla ilk aşamada 2018 yılında İstanbul'un çeşitli üniversitelerinde önlisans, lisans ve lisansüstü eğitimlerini sürdürmekte olan 70 kadın ve 30 erkek öğrenciden oluşan bir katılımcı grubuyla sadistik dürtüleri ölçen bir ölçme aracının Türkçeye standardizasyonu yapılmıştır. İkinci aşamada ise 183 kadın ve 69 erkek öğrenciden oluşan toplam 252 kişilik başka bir örneklemden elde edilen verilerle yukarıda sözü edilen değişkenlerin ilişkisi incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular sadizmin gerçekten de Karanlık Üçlü kişilik özellikleri ile ilişkili olduğunu, ancak saldırganlığın bu modele istatistiksel olarak daha anlamlı bir katkı sağladığını göstermektedir. Kendine zarar verme davranışı göstermeyen katılımcıların gösterenlere göre anlamlı derecede daha fazla risk alma davranışı sergiledikleri bulgulanmıştır. Öte yandan kendine zarar veren katılımcıların saldırganlık puanlarının da, kendine zarar vermeyen katılımcılardan daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to evaluate the Dark Triad personality structure along with self mutilation, which is an introverted manifestation of aggressive behavior, within their connection with risk-taking and aggression. A secondary purpose of the study is to contribute to the literature on the ongoing debate that whether the Dark Triad, comprising of ampirically distinct traits of narcissism, Machiavellianism and psychopathy should evolve into a Tetrad involving sadism. It is a well-known fact that these aforementioned variables are commonly observed in the general population as well as the criminal and clinical ones and that those with such traits are more likely to commit crimes. Therefore it is aimed to contribute to the illumination of the connection of crime and personality by scrutinizing this relationship in detail. For these purposes, standardization of a tool measuring sadistic impulses was conducted in the first phase of the study with 70 female and 30 male university (undergraduate, graduate and PhD) students from various universities in Istanbul in 2018. In the second phase, the relationships between aforementioned variables were examined through data collected from another sample of 183 female and 69 male students. Findings show that sadism in fact correlates with the Dark Triad; the contribution of aggression to the model, however, seems to be statistically more significant. It was also found that self-harming participants express significantly less risk-taking when compared to those who don't harm themselves. The aggression scores of the self-harming participants, on the other hand, were found to be higher than the rest who don't self harm.