Collaboration among creative industry workers in new workspaces: The case of a creative hub in istanbul
Yeni çalışma alanlarında yaratıcı endüstri çalışanları arasında iş birliği: İstanbul'da bir yaratıcı merkez
- Tez No: 528187
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR KAYGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Yeni çalışma alanları, yaratıcı endüstri çalışanları, interdisipliner komünite, ağ kurma, işbirlikçi çalışma alanlarının özellikleri, New workspaces, creative industry workers, interdisciplinary community, collaboration, networking, collaborative workspaces' characteristics
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Geçtiğimiz on yıl içerisinde alternatif çalışma alanları, serbest meslek sahibi ya da küçük veya orta ölçekli şirketlerin ve girişimlerin üyesi olan yaratıcı endüstri çalışanları arasında tercih edilmektedir. Tüm dünyada bu işbirlikçi çalışma alanlarının sayısının artmasına rağmen, Türkiye'de bu alanlar sadece büyük şehirlerde birkaç tane yer almaktadır. Bu çalışma alanları yaratıcı sektör çalışanları arasında popülerlik kazanıyor olmasına rağmen bu yeni çalışma alanlarındaki işbirlikçi iş dinamikleri hakkında yaratıcı endüstri çalışanları ilişkileri üzerinde sınırlı sistematik araştırma vardır. Literatürdeki çalışmaların çoğu, yeni endüstri çalışanlarının çalışma ve yaşam temelli sorunlarına odaklanmaktadır. Bu tez, disiplinler arası komünite üyelerinin iş birliği, etkileşimi ve iletişiminin yaratıcı merkezlerde nasıl oluşturulduğunu ve geliştirildiğini ve bu çalışma alanı özelliklerinin bu etkileşimleri nasıl tetiklediğini inceleyerek bu boşluğu özellikle incelemektedir. Örnek olay çalışması için, yaratıcı bir merkez olan ATÖLYE, işbirlikçi çalışma yaklaşımı, komünite tabanlı ve etkileşimli ortamı nedeniyle incelemeye değer bulunmuştur. Bu tezin alan çalışması için, 24 ATÖLYE komünite üyesi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler ve dört hafta boyunca mekânda katılımcı gözlem yapılmıştır. Bu nitel yöntemlerden toplanan verilere dayanarak, çalışma bulgularının sonuçları üç ana başlık altında toplanmıştır. Ana sonuçlardan biri, karşılıklı güvenin önemi, üyeler arası iş birliği ve anlık geri bildirim kültürünü destekleyen üyeler arasında bir aidiyet ve dayanışma duygusu hakkındadır. İkincisi, disiplinler arası topluluğun eğitim benzeri bir ortam yaratılmasına katkısı, projelere ve kişisel gelişime olumlu etkilerine etkileri. Son olarak, yaratıcı merkezlerin fiziksel ve fiziksel olmayan özelliklerinin birbirini nasıl etkilediğinin anlaşılması için kullanım sürekliliği ve mekân özelliklerinin yeniden irdelenmesi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Over the past ten years, alternative workspaces have been the most preferable options among the creative industry workers who are either self-employed or members of small or medium-sized companies, start-ups and ventures. Despite increasing numbers of these collaborative workspaces all around the world, in Turkey's scope, these spaces can only be found in very few locations in the major cities. However, although these workspaces are growing in popularity among creative workers, there has been only limited systematic research about the collaborative work dynamics in these new workspaces through the workers' relationships. Most of the studies in the literature focus on the new industry workers' working and life-based problems. This thesis specifically examines this gap exploring how the collaboration, interaction, and communication of the interdisciplinary community members is built and developed in 'creative hubs', and how the characteristics of these spaces trigger these interactions. For the case study, a creative hub called ATÖLYE was found worthy of examination because of its collaborative work approach and community-based, interactive environment. The fieldwork of this thesis is comprised of a series of semi-structured interviews with 24 ATÖLYE community members and participant observation in the venue over four weeks. Based on the analysis of collected data and a review of related literature, the study's findings are divided into three prominent conclusions. One of the main conclusions is about the significance of mutual trust, a sense of belonging and solidarity among the members which are the fuels for building collaboration and instant feedback culture. And secondly, interdisciplinary community effects on the creation of the educational environment, its positive impacts on projects and personal development. Lastly, the continuum of use and repurposing of space characteristics are presented for comprehension of how the tangible and intangible features affect each other.