2005 ve 2017 sosyal bilgiler ders kitaplarındaki 'Eskiçağ' konusunun incelenmesi ve öğretim programlarının öğretmen görüşlerine dayalı olarak karşılaştırılması
The examination of 'Ancient age' topic in 2005 and 2017 social studies lesson textbooks and comparison of curriculum according to teachers opinion
- Tez No: 528188
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KARAUĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Öğretim Programı, Ders Kitabı, Eskiçağ, Social Studies, Curriculum, Textbook, Ancient Age
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı; 2005 ve 2017 yıllarında yayınlanmış olan Sosyal Bilgiler Öğretim Programları'nda Eskiçağ konularının öğretmen görüşlerine dayalı olarak karşılaştırılması ve ilgili programlara göre hazırlanan ders kitaplarının bazı açılardan incelenip, karşılaştırılmasıdır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Ders kitapları olarak; 2005 yılında yayınlanan programa göre hazırlanan ve 2017-2018 eğitim öğretim sezonunda kullanılmakta olan Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ve 2017 yılında yayınlanan programa göre hazırlanan, 5. sınıflarda kullanılmaya başlanan Sosyal Bilgiler Ders Kitabı incelenmiştir. Ayrıca Konya'da halen göreve devam etmekte olan 12 Sosyal Bilgiler Öğretmeni ile Öğretim Programlarına ilişkin görüşme yapılmıştır. Veriler, doküman incelemesi ve araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde bir nitel araştırma tekniği olan betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak incelenen ders kitaplarında Eskiçağ konularına ilişkin kazanım, içerik, görsel tasarım ve dil anlatım yönlerinden olumlu gelişmeler olduğu, daha sade ve hedefe yönelik değişimlerin yapıldığı, öğrenci düzeyine uygun hale getirildiği, görsellerin ve kitabın kalitesinin artırıldığı düşünülmektedir. Ayrıca öğretmenlerin programlarda Eskiçağ konularına ilişkin görüşlerinde yeni programdan memnun oldukları, öğrencilere konuları ve kazanımları aktarmada eskisine göre daha rahat ettikleri düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is comparing and analyzing some aspects of the Ancient Age topics on the basis of teachers remarks and textbooks which are prepared according to the related programs, published in the Social Studies Curriculum between 2005 and 2017. Case Study is one of the qualitative research method used in this study. As a textbooks; prepared according to the program published in 2005 and social studies course book which is in use 2017-2018 education and training season and Social Studies textbook which is prepared according to the program published in 2017 and started to be used in 5th grade has been examined. Moreover, with 12 Social Studies teacher have been interviewed about the curriculum, who are still continue on their own vocation in Konya. The data were obtained through a document review and interview form prepared by the researcher. In the analysis of the data, descriptive analysis technique which is the one of qualitative research method was used. As a consequence, it is thought that the examined textbooks have positive developments in terms of content, visual design, acquisition of Ancient Age subjects, languange and expression. Also, it is thought that textbooks designed more simple and target-driven conversion, adapted to the student level, increasing the visuality and quality of textbooks are increased. Besides, itis also thought that teachers are more satisfied with the new program in their views of the Ancient subjects in the new programs, and they are more comfortable in teaching the subjects and conveying the acquisitons to the students than before.