The use of entomopathogenic nematodes to control citrus mealybug, Planococcus citri (Hemiptera: pseudococcidae) in laboratory conditions
Laboratuvar koşullarında turunçgil unlubiti, Plancoccus citri(Hemiptera: Pseudococcidae)'nin mücadelesindeentomopatojen nematodların kullanımı
  1. Tez No: 528186
  2. Yazar: ESSA SAAB NAJM NAJM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN CANHİLAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik mücadele, entomopatojen nematodlar, Steinernema, Heterorhabditis, Biological control, entomopathogenic nematodes, Steinernema, Heterorhabditis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Turunçgil unlubiti, Plancoccus citri dünyanın birçok yerinde narenciyeye zarar veren tahribkar bir böcektir ve belirli ekolojik koşullar altında yüksek oranda verim kaybı oluşturur. Esrarengiz yaşam döngüleri ve kimyasallara karşı dayanıklılık oluşturma potansiyelleri, araştırmacıları alternatif mücadele teknikleri geliştirmeye yönlendirmektedir. Önemli bir zararlı grubuna karşı entomopatojen nematodlar (EPN), tarımsal ürünlerde zarar oluşturan geniş bir böcek grubu için güvenilir doğal düşmanlar olarak bilinirler. Ayrıca, kimyasal insektisitler, turunçgil unlubiti polulasyonunu turunçgil hasatı öncesi (Mart-Mayıs) iyi bir şekilde baskı altında tutan doğal düşman gruplarına önemli ölçüde zarar vermektedir. Kimyasal maddelerin P. citri'yi başarılı bir şekilde baskı altına almadaki başarısızlığı ve pestisitlerle ilgili zararlı ekolojik etkiler ve sağlık riskleri, çiftçileri kimyasallara alternatif yaklaşımlar bulmaya teşvik etmektedir. Rhabditida takımı Heterorhabditidae ve Steinernematidae familyasına ait entomopatojen nematodlar, turunçgillere zarar yapan bir çok zararlı böceğe karşı biyolojik mücadele etmeni olabileceğini göstermiştir. Turunçgil unlubitinin mücedelesinde başarılı olabilecek EPN'leri araştırmak amacıyla birçok laboratuvar çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, P. citri dişilerinin, 5 endemik EPN'a laboratuvar koşullarında reaksiyonu belirlenmiştir. Plancoccus citri, Steinernema carpocapsae ve Heterorhabditis indica'ya, sırasıyla %62 ve %68 ölüm oranıyla en hassas bulunmuştur. Nematod etkinliği, 20°C, 25°C ve 30°C'deki sıcaklık artışlarından önemli derecede etkilenmemiştir. Sonuçlar, tüm nematodların turunçgil unlubitini kısa bir sürede enfekte ettiğini ve ölüm oranının zamana ve doza bağlı olarak arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Planococcus citri is worthy of attention and identified as one of destructive insect that attacks of citrus in diverse regions around the world with the showing the capacity of invading a high rate of fruit under certain ecological circumstances. Their enigmatic lifestyle and potential to improve endurance to chemicals forces researchers towards improving and find alternative techniques. Entomopathogenic nematodes (EPNs), which are deadly pathogens against a large group of hosts, are identified as a reliable biological control agents for a diversity of destructive insect pests that attacks the agricultural crops. Besides, chemical substances exhaust natural enemy groups that regularly set control over mealybug populations well prior citrus harvest in (March- May). The disability of chemical substances to dominate P. citri in a successful way and the increasing awareness globally of the harmful ecological impacts and health risks, which are linked with pesticides, are urging citrus farmers to discover an alternative approach to chemical control. Entomopathogenic nematodes of the order Rhabditida relating to both families of Heterorhabditidae and Steinernematidae, have demonstrated to be helpful biocontrol factors of a diversity of destructive insect species that attack of citrus. Many laboratory bioassays were carried out to explore the potential of EPNs to dominate P. citri. Adult female P. citri were chosen for sensitivity to 5 indigenous EPNs. Planococcus citri was pronounced to be most sensitive to Steinernema carpocapsae and Heterorhabditis indica with 62% and 68% mortality, respectively. Nematode efficacy was not significantly influenced when subjected to 20°C, 25°C and 30°C. The results showed that all nematodes were capable of infecting the insect in a short period and mortality increased by increasing the time and concentration.