Dijital yayıncılığa geçiş sonrası Kırgızistan'da televizyon yayıncılığı
TV broadcasting in Kyrgyzstan after transition to the dijital broadcasting system
  1. Tez No: 528220
  2. Yazar: ERNIST KUBATOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon, dijital yayıncılık, analog sistem, Television, digital broadcasting, analogue system
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Televizyon ve yayıncılık teknolojileri icat edildiği günden bugüne sürekli gelişim ve değişim içindedir. 1970'lerden bu yana televizyonculuk teknolojileri dijital bir geleceğe doğru yönelmektedir. Dijital yayıncılık kapsamında yeni yayın sinyali kodlama ve aktarma yöntemleri kullanılarak yüksek kaliteli ses ve görüntü sunumu ve daha fazla kanalın yayın yapması mümkün olmuştur. 1990'lardan sonra yaygın olarak kullanılan analog yayın sistemi yeni gelişmelere sahip olan dijital yayıncılığa yerini bırakmaya başlamıştır. Kırgızistan'da 15 Mayıs 2017 tarihinde analog yayın sistemi yerine DVB-T dijital yayın standardı kullanılmaya başlamıştır. Ülkedeki yayın sisteminin değişmesiyle birlikte televizyon yayıncılığı alanı yapısal ve biçimsel olarak birçok değişimlere uğramıştır. Dijital yayıncılık karasal TV yayını, uydu ve kablo TV yayını, radyo yayını, IP iletişim vb. alanları kapsamaktadır. Bu çalışmada Kırgızistan'da dijital yayıncılığa geçiş ve geçiş sonrası karasal dijital televizyon yayıncılığı alanının analizi yapmak amaçlanmıştır. Böylece bu sürecin kültürel, toplumsal, ekonomik ve siyasal boyutları üzerinde durulmaktadır. Ayrıca Kırgızistan'da en çok izlenen KTRK televizyon kanalı örneğinde ele alınmaktadır. Bunun için çalışmada araştırma yöntemi olarak literatür taraması ve derinlemesine görüşme yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Television and broadcasting technologies have been constantly evolving and changing since the day when they were invented. According to these developments, digital technology, digital encoding and digital broadcasting systems have provided many innovations and advantages in the field of television broadcasting. Since the 1970s, television technologies have been moving towards a digital future. In the context of digital broadcasting, with the new broadcast signal encoding and transferring methods it was possible to broadcast more television channels with a high quality audio and video. After the 1990s, the widely used analogue broadcasting system began to leave its leadership in the broadcasting field and begun to have been replaced by digital broadcasting system. In Kyrgyzstan, DVB-T digital broadcasting standard was introduced on May 15, 2017 instead of analogue broadcasting system. With the change in broadcasting system in the country, Kyrgyz television has undergone many changes in terms of structure and technical issues. These changes and transformations have led to new developments in Kyrgyz television. In this study, was analyzed the transition to digital broadcasting between 2011-2017 and the changes and developments in Kyrgyz television in terms of cultural, social, economic and political dimensions. In addition, the transition process was analyzed in the case of the most watched and big KTRK television channel in Kyrgyzstan.