Hemşirelerin hasta güvenliği tutumunun hasta güvenliği kültürü üzerine etkisi
The impact of nurses patient safety attitude on patient safetyculture
  1. Tez No: 528221
  2. Yazar: GÜLÇİN ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL BAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, hasta güvenliği, tıbbi hata, hemşire, Hospital, Patient Safety, Medical Error, Nurse
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Hasta güvenliğinin, sağlık hakkı ve hasta odaklı sağlık hizmetleri gibi bazı yeni kavramlar ile birlikte değerlendirilen bir kavram olduğu görülmektedir. Hasta güvenliğini, sağlık hizmetlerine bağlı olarak yapılan hataların önlenmesi ve sağlık hizmeti sunumundan kaynaklanan hataların neden meydana geldiği, hasta hasarlarının azaltılması veya eliminasyonu şeklinde ifade etmek mümkündür. Hasta güvenliği için tehdit oluşturan, işgücü, kaynak ve can kaybına neden olabilen tıbbi hataların en aza indirilmesi hata kaynaklarının bilinmesiyle mümkündür. Bu araştırmada hemşirelerin hasta güvenliği bilgi düzeylerinin ve tutumunun hasta güvenliği kültürü üzerinde etkisi var mıdır ve hasta güvenliği tutumu ve hasta güvenliği kültürü hemşirelerin çeşitli özelliklerine göre farklılık göstermekte midir? sorularına yanıt aranmaktadır. Araştırma 2018 yılının Aralık-Ocak-Şubat aylarında Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama hastanesinde görev yapmakta olan hemşireler üzerinde yapılmıştır. Araştırma için kapsamında kolayda örneklem yoluyla 200 hemşireye ulaşılmış olup, elde edilen veriler değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma sonucunda yönetici görevi olan hemşireler ve yönetici görevi olmayan hemşirelerin iş doyumu ve çalışma koşulları alt boyutları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Kadrolu ve sözleşmeli hemşirelerin iş doyumu, ekip çalışması, güvenlik iklimi, yönetim anlayışı, stresi tanımlama ve çalışma koşulları düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılığın olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is seen that patient safety is a concept which is evaluated together with the concepts of right to health and patient oriented healthcare. Patient safety involves preventing medical errors, determining why medical errors occur and reducing or eliminating harms which patients are exposed to. Minimizing medical errors, which pose a threat to patient safety and may cause loss of lives, workforce and resources, is possible only through the knowledge of error sources. Do nurses' attitude and awareness of patient safety have an effect on patient safety culture?; Do patient safety attitude and patient safety culture vary in accordance with nurses' characteristics? are the questions the answers to which are to be found out in this study. The study was conducted at Süleyman Demirel University Research and Application Hospital from December through February in 2018 and involved the nurses working there. In the study, 200 nurses were determined and asked questions and the data collected were assessed. The study shows that there are not any statistically significant differences between the administrative nurses and regular nurses as regards the sub dimensions of job satisfaction and working conditions . It was determined that there are no statistically significant difference between the staff nurses and contract nurses in terms of job satisfaction, team work, safety climate, management mentality, defining stress and working conditions.