Algılanan örgütsel destek ile örgütsel bağlılık ilişkisinin hemşireler açısından incelenmesi: Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi örneği
The relationship between perceived organizationalsupport and organizational loyotg to be examined by nurse, example of, Süleyman Demirel University Research and Practice Hospital
  1. Tez No: 528225
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL BAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Destek, Örgütsel Bağlılık, Hastane, Hemşire, Patient Safety, Medical Errors, Nurse
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Algılanan örgütsel destek, çalışanın örgütte varlığını hissetmesi, işverenin çalışanın farkında olması, kendini rahat güvende ve huzurlu hissetmesi gibi durumları ifade etmektedir. Örgütsel bağlılık ise genelde işe katılmak, sadakat ile örgüt değerlerine karşı inanç da dahil olmak üzere bireylerin örgüte olan psikolojik bağlılığını ifade etmektedir. Bu çalışmada algılanan örgütsel destek ile örgütsel bağlılık ilişkisi hemşireler açısından incelenmiştir. Araştırma Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Ve Uygulama Hastanesinde çalışan hemşireler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemi ise, Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Ve Uygulama Hastanesinde görev yapmakta olan hemşirelerden rassal olarak seçilen ve evrenin %59'unu oluşturan 200 hemşireden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formundan yararlanılmıştır. Kullanılan anket formu üç bölümden oluşmaktadır. Demografik Bilgi Formu, Algılanılan Örgütsel Destek Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılarak veriler elde edilmiştir. Algılanan örgütsel destek ile örgütsel bağlılık ilişkisine ilişkin korelasyon analizi sonuçlarına göre örgütsel bağlılık ile örgütsel destek arasında anlamlı, pozitif yönlü ve orta şiddette bir ilişki gözlenmiştir. Benzer ilişkiler yine pozitif yönlü ve orta şiddette duygusal, devam ve normatif bağlılık için de olduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerin örgütsel bağlılık düzeyleri artıkça algılanılan örgütsel bağlılık düzeyini arttırmaktadır. Ayrıca duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık düzeyleri arttıkça algılanılan örgütsel destek düzeylerinin arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is seen that patient safety is a concept which is evaluated together with some new concepts such as right to health and patient oriented healthcare. Patient safety involves preventing medical errors, determining why medical errors occur and reducing or eliminating harms which patients are exposed to. This study involves all the nurses employed at the Süleyman Demirel University Research and Application Hospital. The research sample includes 200 nurses randomly selected from among the nurses working in the SDÜ Research and Application Hospital. After the necessary permissions were given by the hospital in question, 200 questionnaires were conducted through convenience sampling and the collected data were evaluated. Questionnaire forms, which contained three sections, were used as the data collection tool in the study. The first section of the form is the Demographic Information Section, which determines the personal information of the subjects; the second section is Patient Safety Culture Questionnaire and the third section is Patient Safety Attitude Questionnaire. The correlation analysis as regards the nurses' patient safety attitude and patient safetu culture show that a significant and positive relation was found out between job satisfaction, teamwork, safety climate and administrative mentality; administration and leadership, employee training, unexpected event (contingency) and reporting, nursing environment and employee behaviour. A significant and negative relationship was determined between Defining Stress and working conditions; between administration and leadership, employee training, contingency and reporting, nursing environment and employee behaviour.