Türkiye'deki terör örgütlerinin örgütlenme modelleri: Karşılaştırmalı bir analiz
The Organizational models of terror organizations in Turkey: A comparative analysis
- Tez No: 52823
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET Türkiye'deki terör örgütlerinin örgütlenme modellerinin karşılaştırmalı olarak incelendiği bu çalışmada öncelikle araştırmanın kuramsal çerçevesi çizilerek terör ile ilgili temel kavramlar verilmiştir. Daha sonra terörizmin psikolojik, sosyolojik, ideolojik ve uluslararası boyutları tartışılmış ve incelenmiştir. Terör örgütlerinin örgütlenme ve yönetim biçimleri kuramsal açıdan irdelenerek çalışmanın uygulamalı çerçevesini oluşturan PKK, Hizbullah, TKP/ML - TİKKO, Devrimci Sol, TDKP örgütlerinin örgütlenme modelleri tartışılmıştır. Son olarak bu örgütler bir bütün içerisinde karşılaştırılarak, örgütlenme biçimleri analiz edilmiştir. Ayrıca dünya terör örgütleri ile benzerlik ve farklılıkları da çalışmanın içinde ele alınmıştır. Türkiye'deki terör örgütleri, içinde oluştukları toplumsal yapının bir ürünü olarak örgütlenme modelleri açısından dünyadaki benzerleri ve kuramsal örgüt modelleriyle, tıpa tıp uyuşmamakla birlikte benzerlik göstermektedirler. Piramit şeklinde örgütlenen terör örgütlerinin yapılanması lider kadro, aktif kadro, aktif destekleyiciler ve pasif destekleyiciler şeklindedir. Piramitin tepe noktasını oluş turan lider kadro planlayıcı, örgütleyici, genel politikaları saptayıcı ve genel emirleri veren örgütün beyni pozisyonundadır. Eylemleri yapan, örgütün misyonunu dışarıya taşıyan aktif kadro (militan kadro), örgüt içerisinde, lider kadrodan sonraki en küçük gruptur. Aktif destekleyiciler (sempatizanlar) ise örgüte, güvenilir iletişim ortamı, ev ve diğer lojistik destekleri sağlamaktadırlar ve görece daha geniş kesimi oluşturmaktadırlar, pasif destekleyiciler ise en geniş kesimdir. Ancak örgütle organik bir bağlan yoktur. Örgütün eylem ve faaliyetlerini desteklerler. Örgütün ihtiyaç duyduğu geniş kamuoyunu oluştururlar. Terör örgütleri buluşma ve mesaj iletiminde genellikle kurye sistemini uygulamakta, kod isim kullanmakta ve şifreli yazışmalar yapmaktadırlar. Örgütte gizliliği sağlamak için katı disiplin kuralları işletilmektedir. Amaca ulaşmak için her aracı mubah sayan terör örgütleri örgütlenmelerini, en geniş toplum kesimlerine ulaştırmak amacıyla din, dil, cinsiyet, yaş, kültür, meslek v.s. gibi çeşitli esaslara göre farklılaştırabilmektedirler. Geniş kitlelere ulaşabilmek için silahlı silahsız her türlü eylemin içerisinde yer alabilmektedirler.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT The main aim of this study is to investigate and compare the organizational model of terrorist organizations in Turkey. To achieve the aim, firstly, the research problem, literature review and research method of the study were explained. Secondly, the theoretical framework of the study were given. Here, the concepts of terror, violence and terrorism, and the psychological, sociological and ideological dimensions of terrorism were discussed. Thirdly, according to research sample, the PKK, Hizbullah, TKP/ML-TİKKO, Devrimci Sol and TDKP were investigated in terms of their existence, organizational aim and strategy, and organizational models. Fourthly, a comparative analysis were made in terms of their organizational models. As a result, it is discovered that although there are many similarities with the terrorist organizations in the world, the Turkish terrorist organizations have their own organizational models. It is thought that the cultural, social, psychological, economical and other local factors play a role in these differences. Almost all organizations have a pyramid model in their organizations. That is, structure of terrorist groups in the form of a pyramid includes leader staff, militant cadre, active and passive supporters. The leaders have the power to determine the policies, plannes and activities of organizations. Terrorist groups usually practice courier system in meeting and message communication. They also use code names in communication. Rigit (strict) disciplinary rules are operated in all aspects of organization activities. They also may change their organizational model according to local criteria such as language, religion, race, ethnic background, etc. of the region.
Benzer Tezler
- Yeni nesil terör örgütü: Fetullahçı terör örgütü ve Türkiye'deki paralel devlet yapılanması
New generation terror: Fighting against the Fethullahist terrorist organization and parallel state structure in Turkey
DURSUN DUYAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Uluslararası İlişkilerİstanbul Arel ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AŞKIN İNCİ SÖKMEN
- Suriye iç savaşının Türkiye'deki radikal sol örgütlere etkisi: 2011-2020
The effect of Syrian civil war on radical left organizations in Turkey: 2011-2020
HATİCE VAROL
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Uluslararası İlişkilerJandarma ve Sahil Güvenlik AkademisiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SERHAT AHMET ERKMEN
- Türkiye'deki faili meçhul cinayetlerin sosyal, ekonomik, siyasal ve güvenlik açısından ülkemize etkileri
The effects of unsolved murders in Türkiye on social, economic, political, and security aspects in our country
ÖZKAN SUNA
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Savunma ve Savunma TeknolojileriİSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİGüvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN GÜVEN
- Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ışığında terör suçlarının soruşturulmasında gizli soruşturma tedbirleri
Undercover investigation measures in the investigation of terror crimes in the light of The European Convention of Human Rights
TARIK SÖYLEMİŞ
Doktora
Türkçe
2013
HukukSüleyman Demirel ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FARUK TURHAN
- Bölücü terörle mücadele ve toplumsal duyarlılık oluşturmada sosyal medya faktörü: İzmir polisi üzerine bir araştırma
Social media factor on seperatist terrorism and building social sensivity: A research on İzmir police
HÜSEYİN AŞKIN
Doktora
Türkçe
2019
Halkla İlişkilerGazi ÜniversitesiHalkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYHAN BİBER