Yeni nesil terör örgütü: Fetullahçı terör örgütü ve Türkiye'deki paralel devlet yapılanması
New generation terror: Fighting against the Fethullahist terrorist organization and parallel state structure in Turkey
  1. Tez No: 529716
  2. Yazar: DURSUN DUYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN İNCİ SÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Nesil Terör, FETÖ/PDY, ABD, CIA, Ilımlı İslam, Terör, Paralel Devlet Yapılanması, New Generation Terror, FETÖ/PDY, ABD, CIA, Moderate Islam, Terror, Parallel State Structure
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Tarikatlar ve cemaatler kavramları açısından, Ezoterizme dayalı gizli örgütlerin bulundukları ülkelerde siyasi olayları biçimlendirme, suça karışma, terörü bir araç olarak kullanarak uluslararası suç örgütüne dönüşebilmede dünya örnekleri arasında Fetullahçı Terör Örgütü ve Türkiye'deki Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) de yer almaktadır. Uluslararası konjonktüre göre büyük güçlerin istihbarat örgütleri tarafından hedef ülke, hedef ülkenin bulunduğu coğrafi bölge, tarikatın temsil ettiği dini ideoloji ve onla bağlantılı dünyadaki networklar gibi birçok alan için kullanılabilir hale gelmektedirler. Bu tezde devletlerarası gizli savaşların devlet dışı aktörleri konumuna gelen, bulunduğu ortamın şartlarına göre amaçları belirlenen bu gizli örgütlerden FETÖ/PDY detaylı olarak incelenecektir. FETÖ/PDY gerçekleştirmiş olduğu eylemler göz önüne alındığında; gerek uluslararası tanımlamalar, gerekse Türkiye anayasasında belirtilen terör kanunları yönünden incelendiğinde bir uluslararası terör örgütü ve casusluk şebekesidir. FETÖ/PDY pek çok yönüyle bilinen terör örgütlerinden farklılıklar gösteren bir yapıya sahip. Bu nedenle FETÖ/PDY ile mücadele edilirken klasik terörle mücadele yöntemleri tek başına sonuç verici olmayabilir. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan bu çalışma ile Fethullahçı Terör Örgütü'nü (FETÖ) terörizm disiplini açısından analiz etmek,“Yeni Nesil Terör Örgütü”kavramsallaştırması açısından özelliklerini ortaya koymak ve Türkiye'nin bu terör örgütü ile ulusal ve uluslararası mücadele yöntemlerini belirtmektir. FETÖ/PDY ile mücadele edilirken; örgütün lideri, eleman temin etme yöntemleri, yönetim biçimi, ideolojisi, ortaya çıkışında ve örgütlenmesinde yararlandığı boşluklar, uluslararası bağlantıları, hedefleri, eylem ve örgütlenme stratejileri, sosyolojisi ve din anlayışı ayrı ayrı ele alınarak analiz edilmiştir. FETÖ/PDY klasik terör örgütlerinden farklı yollar izleyen ve bir istihbarat servisi özelliklerini gösteren yapısı sayesinde kendini gizleyebilen bir yapıya sahiptir. Yeni Nesil Terör Örgütü Eylemleri terör eylemlerinden farklı olarak korku ve dehşet yaratmamış. Bunun yerine, istihbarat teknikleri kullanılarak hedefleri görev alanı dışına çıkarma, algı yönetimi, medya da stratejik iletişim araçları ile kara propaganda yapma, topyekûn yönetimi değiştirmek için demokrasiye askeri müdahale, gazetecilere yönelik suikast eylemleri gibi kolektif şiddet uygulayarak devlet bürokrasisini çökertmeye yönelik faaliyetler göstermiştir. Bilinen diğer terör örgütlerinin (PKK, ETA, PJAK, İRA, DEAŞ, El Kaide) hedeflerine ulaşmak için izlediği yollar olan; ayrılıkçılık, bölücülük gibi toplum içinde bir devletin oryantasyonunu bozmaya yönelik şiddet içeren eylemlerle, toplumun ayakta durmasını sağlayan moral değerlerini yıkmaya yönelik siyasal amaçlı halk üzerinde korku ve endişe yaratıcı eylemler yaparak başlamak ve sürdürmek yerine, örgütün sapkın görüş ve inanışlarına göre yetiştirmiş olduğu mensuplarını devletin en kritik ve önemli birimlerine gizlilik içerisinde yerleştirerek devleti içerden ele geçirmek yolunu tercih etmiştir. Devlet bürokrasini ele geçirmek amacıyla insan yerleştirme yani sızmacılık en temel faaliyetlerden biri olmaktadır.“Truva Atı”niteliğinde gizli ajandayı saklayarak ülkeyi içerden ele geçirme yöntemi de denilebilir. Dini duyguları kullanarak insanları etkisi atlına almış, dini söylemlerini ABD'nin ılımlı İslam modeline uyarlayarak bu sayede ekonomik güç elde etmiştir. Türkiye'de devletin sağlamakla yükümlü olmasına rağmen eksikliklerin bir türlü tamamlanamadığı eğitim alanındaki boşluklardan yararlanarak örgütüne eleman ve fon temin etmiştir. Amaçları doğrultusunda uluslararası istihbarat örgütleri ve terör örgütleriyle birlikte hareket ederek Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel taşlarını oluşturan hayati öneme sahip güvenlik bilgilerini çalarak kendisini kuran ve yöneten istihbarat örgütü olan CIA ile paylaşmıştır. Ulaşmak istediği hedefler doğrultusunda gerçekleştirmiş olduğu terör eylemleri ile devleti ele geçirecek güce eriştiğini hissettiği noktada baskı ve şiddet uygulayarak lideri olan Fetullah GÜLEN'in kendi doktrinlerine göre saptırılmış şer'i yasaların hâkim olduğu teokratik bir devlet kurmayı hedefleyen bir silahlı terör örgütüdür. Tarihte Şii din adamı Hassan bin Sabbah tarafından 1090 yılında kurulmuş, Alamut kalesini ablukaya alan dini tarikat Haşhaşiler'e benzer paralelleşme faaliyetleri göstermişlerdir. FETÖ örgütü hiyerarşik katı örgütlenme yapısı, rakiplerini ortadan kaldırma konusunda suikast taktiğini birincil savaş ilkeleri olarak benimsemeleri yönünden de Haşhaşilere benzetilmektedir. Selçuklu hükümetinin cihan devleti olma yönünde ilerken, Haşhaşiler tarafından bu engellenmiştir. Aynı şekilde küresel bir güç olmak isteyen Türkiye'nin önü FETÖ ile kapatılmaya çalışılmıştır. FETÖ/PDY incelerken uluslararası bağlantıları, yapmış olduğu eylemlerin zamanlaması ve sonuçları dikkate alınarak incelenmelidir. Örneğin örgüt tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimi ele alınırken; Irak ve Suriye sınırları içerisinde bir Kürt devleti kurup Ortadoğu enerjisini Akdeniz'e indirmeyi amaçlayan ve bu sayede uluslararası enerji hatlarını kontrolü altına almaya çalışan ABD'nin politikalarıyla, İsrail'in kendisine tehdit olarak gördüğü Irak ve Suriye'nin kurulacak Kürt devleti sayesinde zayıflatılacağı dolayısı ile Ortadoğu'da İsrail'e, Uluslararası arenada da ABD'nin menfaatlerine hizmet eden sonuçlar doğuracağı göz önünde bulundurularak ele alınmalıdır. FETO'nun 15-16 Temmuz darbe girişimi, ülkede bu örgüt ile topyekûn bir mücadeleye neden olmuş, ulusal birlik ve bütünlük, tam bağımsızlık, devletin bekası konusunda tüm siyasi partileri aynı çizgide buluşturmuştur. Geçmişte birçok ülkenin kaderine yön vermiş siyasetçilerin desteğini alan bu terör örgütünün, demokrasi ortamında kendi siyasi ajandasına göre örgütlenme ve güçlenmesiyle, uygun zamanda en son hamlesi yıkıcı, dönüştürücü ve dışa bağımlı ajandasını ortaya çıkarmıştır. Tez terör örgütü olarak hukuki açıdan yargılanan Fethullah Gülen cemaatinin ideolojik düşünce yapısını, örgütlenme biçimini ve uluslararası faaliyetlerini incelemektedir. Türk devletin bu faaliyetlere ve uluslararası örgütlenmesine karşı almış olduğu stratejik mücadele yöntemlerine de değinilecektir. Bu tezin temel amacı; Fetullahçı terör örgütünün örgütlenme modeli, ideolojisi, din anlayışı, örgüte eleman kazanma yöntemleri ve uluslararası bağlantılarını inceleyerek karşı tezler üretmek, hedeflediği insan kaynağına yönelik iyileştirici projeler geliştirmek, tabanını küçülterek marjinal seviyeye indirmekte kullanılacak akademik bir kaynak olmaktır.
Özet (Çeviri)
Fethullahist Terrorist Organization and Parallel State Structure in Turkey (FETO/PDY) are among the global examples of esotericism based secret organizations transforming into international crime organizations using terror as a tool for shaping the political incidents and committing crime in the countries where they are located in terms of sects and congregations They become usable for the intelligence organizations of great powers in international conjuncture in areas such as the target country, the geographical region where the target country is located, the religious ideology represented by the sect and worldwide networks connected to it. FETÖ/PDY, from among these secret organizations, which have become non-state actors of these secret interstate wars and the objectives of which have been defined depending on the conditions of the environment where they exist. Considering the actions carried out by FETO/PDY; it is an international terrorist organization and espionage network when examined in terms of both international definitions and the terror laws defined in the Turkish constitution. The FETÖ/PDY has a structure that shows differences from the known terrorist organizations in many directions. For this reason, classic anti-terrorism methods may not be conclusive alone when fighting with FETÖ/PDY. The aim of this study, which has been prepared in line with this objective, is to analyse the Fethullahist Terrorist Organization (FETÖ) in terms of the terrorism discipline, to reveal its characteristics in order to conceptualize the“New Generation Terrorist”organization and to identify the national and international methods to be followed by Turkey for fighting with this terrorist organization. While fighting with the FETO / PDY; the leader of the organization, methods for recruiting followers, form of government, ideology, gaps used for the emergence and organization of it, international connections, targets, actions and organization strategies are addressed and analysed separately from the sociological and religious perspective. FETÖ/PDY has a structure that follows different pathways from classical terrorist organizations and can conceal itself through its crypto structure. The actions of the New Generation Terrorist Organization include using intelligence techniques to move targets out of the field of duty, perception management, black propaganda through strategic communication tools in media, democratic military intervention to change overall management, collective violence such as assassination actions against journalists, instead of creating fear and horror unlike the acts of terrorism. Instead of starting and maintaining violent acts for disturbing the state orientation within society and committing actions that create fear and committing perturbation actions on public with a political motive in order to destroy the moral values that allow the society to stand such as discrimination, separatism which are used by other terrorist organizations (PKK, ETA, PJAK, IRA, ISIL, El Kaide) for achieving their objectives, they prefer locating its followers, training according to the ill opinions and beliefs of the organization to the most critical and important units of the state secretly in order to occupy the state internally. In order to capture the state bureaucracy, human positioning, in other words the infiltration, is one of the basic activities. It is also known as the“Trojan Horse”method of seizing the country from the inside by hiding the secret agenda. It is an armed terrorist organization aiming to establish a theoretical state ruled by sharia law distorted according to its leader Fethullah GÜLEN who had taken people under his control by using religious emotions in order to gain economic power, recruited members to the organization by benefitting from the gaps in the area of education that could not be filled somehow although it was one of the obligations of the state of Turkey, had acted in cooperation with international intelligence organizations and terrorist organizations in line with its objectives and stolen security information of vital importance which constituted the keystones of the Republic of Turkey and shared them with CIA which was the intelligence agency that had established and managed that organization and imposed oppression and violence at the point he felt that he had reached the power for occupying the state through the terrorist actions in line with its objectives. It is reminiscent of the parallel state structure of the Hassassi religious sect, founded in 1090 by Shiite cleric Shiite cleric Hassan bin Sabbah, who make a blockade at Alamut Castle. The FETO organization looks like to the Hashhassians (Assassins) in terms of their solid hierarchical organizational structure and adoption of assassinating their opponents as a military tactic. While the Seljuk government was putting solid steps for becoming a universal state, it was prevented by the Hashhassians (Assassins) . Likewise, the road of Turkey on being a global power has been blocked by FETÖ. When examining the FETÖ / PDY, international links should be examined taking into account the timing and consequences of the actions that they have undertaken. For example, when the coup attempt by the organization dated July 15, 2016 was taken into consideration, The US policies aimed at establishing a Kurdish state within the borders of Iraq and Syria and bringing the Middle East energy to the Mediterranean and controlling the international energy lines on this side, and Iraq and Syria, which Israel sees as a threat to itself, will be weakened by the Kurdish state to be established and therefore it will be at Israel's interest in the Middle East and serve to the interests of the United States in the international arena, should be taken into account. FETO's coup attempt on July 15-16 caused a total struggling against this organization in the country, bringing all political parties on the same line in terms of national integrity and unity, complete independence and the survival of state. Upon the organization and strengthening of this terrorist organization, which has been supported by politicians who have guided the destiny of many countries in the past according to its own political agenda in the democratic environment, the most recent devastating, transforming and outsourcing agenda has been revealed. The thesis examines the ideological thinking, organization form and international activities of Fethullah Gülen congregation, who has been on trial as a terrorist organization from the legal perspective. It will also refer to the strategic fighting methods that the Turkish state has against these activities and its international organization. The main purpose of this thesis is to examine the Fetullahist terrorist organization, organizing model, ideology, understanding of religion, methods of acquiring the followers and international relations to produce counter-thesis, to develop healing projects for the target the human resource, to reduce the base to a marginal level.