Türkiye'deki faili meçhul cinayetlerin sosyal, ekonomik, siyasal ve güvenlik açısından ülkemize etkileri
The effects of unsolved murders in Türkiye on social, economic, political, and security aspects in our country
- Tez No: 836037
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Terör, Terör Örgütleri, Faili Meçhul, Faili Meçhul Cinayetler, Güvenlik, Etkiler, Turkey, Terrorism, Terrorist Organizations, Unsolved Assailants, Unsolved Murders, Security, Effects
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri ve Uygulamaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Türkiye'de ve dünyanın karanlık yüzünde kaybolup gidenlerin sayısı oldukça fazladır. İntikam, düşmanlık, çekişmeler, siyasi rant gibi sebeplerle birçok insan başkalarının canına kastetmektedir. Türkiye'nin yakın tarihine baktığımızda işlenen faili meçhul cinayetlerin çoğunun sebebi siyasidir ya da siyasetle bağlantısı bulunmaktadır. Dünya çapındaki faili meçhul cinayetlerin birçoğu yine iktidar, güç savaşı, siyasi rekabet gibi sebeplere dayanmaktadır. Terör, terör örgütleri, faili meçhul cinayetler, bunların birbirleriyle olan ilişkileri, faili meçhul cinayetlerin neden, nasıl, hangi örgütlerce ne amaçla yapıldığı incelenmiştir. Türkiye'deki faili meçhul cinayetlerin sosyal, ekonomik, siyasal ve güvenlik açısından ülkeye etkileri çok yönlü olarak irdelenmektedir. Türkiye ve dünyadaki siyasi değişimlerin etkileri irdelenmiştir. Dünyadaki terör kavramının zamanla evrimi konu alınmıştır. Terör örgütlerinin ülkelere etkilerinin, uluslararası arenada ülkelerin nasıl çözüm bulabileceği, artan ve gelişen güvenlik olgusunun öneminden bahsedilmiştir. Terör örgütlerinin tarihsel, sosyal, ekonomik, ideolojik faliyetleri araştırılmıştır. Bu örgütlerin ve faili meçhul cinayetlerin Türkiye'deki tarihsel gelişimleri, sosyal, ekonomik, siyasal ve güvenlik açısından etkileri incelenmiştir. Türkiye'nin dahil olduğu uluslararası yapılanmaların, oluşturduğu örgütlenmelerin, Türkiye ve üye ülkelere ne gibi etkilerinin olduğu araştırılmıştır. Güvenlik kavramının değişen dünya düzenlerinde ne kadar önemli olduğunu, devletlerin tek başlarına terör ile mücadele etmelerinin ne kadar zor olduğuna, terörle uluslararası mücadele etmek gerekliliğine, teröre bağlı olarak işlenen tüö cinayetlerin etkilerinine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The number of people who disappear in Turkey and in the dark side of the world is quite high. Many people take the lives of others for reasons such as revenge, enmity, strife and political rents. When we look at Turkey's recent history, most of the unsolved murders are politically motivated or politically connected. Many of the unsolved murders around the world are also based on reasons such as power, power struggle, political competition. Terrorism, terrorist organizations, unsolved murders, their relations with each other, why, how, by which organizations and for what purpose unsolved murders are committed are examined. The effects of unsolved murders in Turkey on the country in terms of social, economic, political and security aspects are analyzed in a multifaceted manner. The effects of political changes in Turkey and the world are analyzed. The evolution of the concept of terrorism in the world over time is discussed. The effects of terrorist organizations on countries, how countries can find solutions in the international arena, and the importance of the increasing and developing security phenomenon are mentioned. Historical, social, economic and ideological activities of terrorist organizations have been investigated. The historical development, social, economic, political and security effects of these organizations and unsolved murders in Turkey are examined. The effects of the international organizations that Turkey is a member of on Turkey and its member countries have been investigated. The importance of the concept of security in changing world orders, how difficult it is for states to fight terrorism alone, the necessity of fighting terrorism internationally, and the effects of terror-related murders have been mentioned.