Kat irtifakı
Construction servitude
  1. Tez No: 528234
  2. Yazar: ABDÜSSAMET USLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN SAMİ AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: kat mülkiyeti, kat irtifakı sahibi, hak ve yükümlülükler, yönetim, sona erme, Flat ownership, construction servitude owners, rights and obligations, management, termination
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Geçmişten günümüze kadar insanların konut veya işyeri ihtiyaçları sürekli artış göstermiştir. Bu ihtiyaçlara cevap vermek için hukuk sistemlerinde çeşitli çareler aranmıştır. Özellikle hızlı nüfus artışı, arazi fiyatlarının ve inşaat maliyetlerinin sürekli artış göstermesi, ülkeleri çok katlı yapılara ilişkin kanuni düzenlemeler yapmaya yönlendirmiştir. Bu kanuni düzenlemelerden en çok öne çıkanlar kat mülkiyeti ve kat irtifakıdır. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile ülkemizde yürürlüğe girmiştir. Kat irtifakı, henüz yapılan veya ilerde yapılacak olan kargir nitelikteki bir yapının, ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli bağımsız bölümleri üzerinde kurulan, arsa payına bağlı bir irtifak çeşididir. Kat irtifakı sahipleri yapı tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine geçişi talep edebilecektir. Yani kat irtifakı, kat mülkiyetine geçilmesi için zorunlu olmayan bir geçiş aşaması niteliğindedir. Bu kurum, hak sahiplerine, daha yapı inşa aşamasında iken ya da hiç inşasına başlanmadan, aynî bir güvence sağlamaktadır. Bu çalışma kat irtifakının kurulması, kat irtifakı sahiplerinin hak ve yükümlülükleri, kat irtifakının yönetimi ve kat irtifakının sona ermesi konularını içermektedir. Bu çalışma ile kat irtifakının kuruluşundan sona ermesine kadar olan aşamada, uygulamada ortaya çıkan problemlere çözüm önerileri sunmak amaçlanmaktadır. Bu problemlere kanun hükümleri, doktrin görüşleri ve yargı kararları doğrultusunda cevap verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
From the past to the present, people needs on housing and work place have constantly increase. In order to meet these needs, various solutions have been sought in legal systems. In particular, the rapid increase in population, the continuous increase in land prices and construction costs led the countries to make legal regulations for multi-storey buildings. The most prominent of these legal regulations are flat ownership and construction servitude. Construction servitude and flat ownership entered into force in our country with 634 numbered Property Ownership Law. Construction servitude is a type of easement, which is built on the independent parts of the building, which is or will be built in the future and which is suitable for use seperately. Construction servitude owners will be able to request the transition to the flat ownership of the construction after the building is completed. In other words, the construction servitude is a non-mandatory transition stage to the flat ownership. Construction servitude provides the same assurance to the rights holders, even before or during the construction phase. This study includes the establishment of the construction servitude, the rights and obligations of the construction servitude owners, management of the construction servitude and the termination of the construction servitude. İn this study, it is aimed to offer solutions on the problems that arise in the establishment phase until the completion of the construction servitude. These problems have been tried to be answered in accordance with the provisions law, doctrine opinions and court of cassation decisions.