Denim kumaşlara uygulanan kaplama proseslerinin Taguchi metodu ile incelenmesi
Investigation of coating processes applied to denim fabrics by Taguchi method
  1. Tez No: 528326
  2. Yazar: SÜMEYYE ÜSTÜNTAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GAZİ TÜRKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Denim, kaplama, Taguchi Metodu, Sinyal/Gürültü oranı, elastikiyet, renk farklılığı, hava geçirgenliği, Denim, coating, Taguchi Method, Signal/Noise ratio, elasticity, color difference, air permeability
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Denim kumaşların üretiminde, tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak ve değişen taleplerine cevap verebilmek için yenilikçi yaklaşımlara gidilmektedir. Denim kumaş üreticilerine, yenilik ve çeşitlilik açısından geniş imkânlar sunan işlemlerden bir tanesi de kaplama işlemidir. Denim kumaşların kaplanmasında birçok değişken parametrelere sahip olan döner şablon ile kaplama tekniği yaygın olarak kullanılmaktadır. Kaplama proses parametrelerinin denim kumaşların özelliklerini ne şekilde etkinliği ve üretici açısından istenen özelliklere göre optimum proses şartlarının bilinmesi son derece önemlidir. Bu çalışmada, denim kumaşların çeşitli fiziksel ve konfor özellikleri için döner şablon kaplama proses parametrelerinin (zemin kumaş atkı sıklığı, kurutma sıcaklığı, viskozite, silindir ile rakle arasındaki basınç, kumaş geçiş hızı) optimum faktör-seviye kombinasyonları Taguchi metodu ile belirlenmiştir. Deneyler L27 ortogonal dizinine göre yapılmış ve deney sonuçlarının değerlendirilmesinde Sinyal/Gürültü (S/N) oranı ve varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, zemin kumaş atkı sıklığının kaplamalı denim kumaşların performans karakteristikleri açısından önemli düzeyde etkili olduğu görülmüştür. Kaplamalı denim kumaşların atkı yönlü yırtılma mukavemeti performansı üzerinde tüm faktörlerin istatistiki açıdan anlamlı etkiye sahip olduğu ve faktörlerin etki derecesine göre atkı sıklığı, hız, sıcaklık, viskozite ve basınç şeklinde sıralandığı görülmüştür. Çalışmada belirlenen optimum kombinasyonlara göre gerçekleştirilen doğrulama deneyleri genel olarak güven aralığında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Innovative approaches are needed in the production of denim fabrics to meet the needs of consumers and respond to their changing demands. One of the processes that provide wide range of possibilities in terms of innovation and diversity to denim fabric manufacturers is the coating process. Rotary screen coating methods which has many variable parameters is widely used in the coating of denim fabrics. It is extremely important to know how the coating process parameters affecting the properties of the denim fabrics and the optimum process conditions according to the properties desired by the manufacturer. In this study, optimum factor-level combinations of rotary screen coating process parameters (weft density of base fabric, drying temperature, viscosity, pressure between the blade and the screen and the fabric passing speed) for various physical and comfort properties of denim fabrics were determined by Taguchi method. The experiments were performed according to the L27 orthogonal array, and Signal/Noise (S/N) ratio and variance analysis (ANOVA) were used in the evaluation of the experimental results. As a result of the study, it was seen that the weft density of the base fabric has a significant effect on the performance characteristics of coated denim fabrics. Also, it was observed that all factors have a statistically significant effect on weft-way tear strength performance of coated denim fabrics and the factors are listed as weft density, speed, temperature, viscosity and pressure according to the effect rank. Verification experiments performed according to the optimum combinations determined in the study were generally found to be within the confidence interval.