Niğde ili şeker pancarı (Beta vulgaris L.) ekim alanlarında görülen yabancı ot türleri, yoğunlukları ve rastlanma sıklıklarının tespiti
Determination of weed species, their intensities and frequencies in sugar beet (Beta vulgaris L.) cultivated area of Nigde province
  1. Tez No: 528385
  2. Yazar: LEVENT GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR KIVILCIM KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Niğde ili, şeker pancarı, yabancı ot, yoğunluk, rastlanma sıklığı, Niğde province, sugar beet, weed, density, frequency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 5064
Özet
Bu çalışma 2018 yılında Mayıs, Haziran, Temmuz aylarında Niğde ili şeker pancarı ekim alanlarındaki yabancı ot türlerini, yoğunluklarını ve rastlanma sıklıklarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 3 ilçe ve merkeze bağlı 1 köyde örnekleme yapılarak, toplam 25 tarlada, 258 dekarlık bir alanda sürvey çalışması yapılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucu 10 familyaya ait 17 adet yabancı ot türü tespit edilmiştir. Bu yabancı otlardan Amaranthus blitoides S. Watson, Amaranthus retroflexus L., Chenopodium album L., Cuscuta spp., Xanthium spinosum L. türleri Niğde ili şeker pancarı ekim alanlarında yoğunluk (bitki/m2) bakımından en fazla rastlanılan yabancı ot türleri olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in May, June and July in 2018 to determine weed species, density and frequency of weeds in Niğde province sugar beet cultivation areas. For this purpose, a sampling was carried out in 3 districts and 1 village in the city center a field survey of 258 decares was carried out in a total of 25 fields. 17 weed species belonging to 10 families were found. From these weeds, Amaranthus blitoides S. Watson, Amaranthus retroflexus L., Chenopodium album L., Cuscuta spp., Xanthium spinosum L. species were identified as weed species the most common found in terms of density (plant/m2) in sugar beet cultivation areas of Niğde province.