Kültürel tüketim eğiliminde tüketici özelliklerinin rolü: Ülkelere göre karşılaştırmalı bir araştırma
The role of consumer characteristics in cultural consumption tendency: A comparative study on countries
- Tez No: 528428
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KURTULUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültürel tüketim, kozmopolitanizm, etnosentrizm, bireysel yenilikçilik, yaşam tarzı, Cultural consumption, cosmopolitanism, consumer ethnocentrism, individual innovativeness, lifestyle
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Tüketicilerin kültürel tüketim eğilimleri üzerinde tüketici özelliklerinin etkilerini belirlemenin amaçlandığı bu tez çalışmasında araştırma kapsamına iki farklı ülke (ABD ve Güney Kore) dahil edilerek kültürel tüketim eğiliminin tüketicilerin kültürel anlamda ilgi duyduğu ülkeler özelinde ölçümlenmesi planlanmış ve bu bağlamda bir araştırma süreci tasarlanmıştır. Yapılan literatür araştırması sonucunda yazındaki bulgular göz önünde bulundurularak tüketici özellikleri açısından kültürel tüketim eğiliminde önemli olduğu değerlendirilen kozmopolitanizm, tüketici etnosentrizmi, bireysel yenilikçilik ve yaşam tarzı değişkenleri araştırma kapsamına dahil edilmiş ve böylece araştırma değişkenleri oluşturulmuştur. Araştırmanın anakütlesi ise Türkiye'de yaşayan, Türkiye vatandaşı, araştırma kapsamına dahil edilen ülkelerden birinin kültürüne ilgi duyan 18 yaş ve üzerindeki tüketicilerden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak çevrimiçi anket metodundan yararlanılmış ve anakütleyi temsil eden 775 kişiden elde edilen verilere araştırmanın amaçlarına ulaşmaya yönelik keşfedici faktör analizi, Cronbach alfa, yol analizi, ANOVA ve t-testi analizleri uygulanmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, tüketicilerin kültürel tüketim eğilimleri üzerinde tüketici özelliklerinin önemli etkileri olduğu ve bu etkilerin tüketicilerin kültürel açıdan ilgi duydukları ülkelere göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Tüketicilerin kültürel açıdan ilgi duydukları ülkelere yönelik geçmiş deneyimlerinin bulunup bulunmaması durumunun ise kültürel tüketim eğilimleri açısından herhangi bir farklılık oluşturmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effects of consumer characteristics on consumers' cultural consumption tendencies. Two different countries (the USA and South Korea) have included in the scope of the study and a research process was designed by planning to measure cultural consumption tendency in terms of the countries that consumers are culturally interested. As a result of the literature review, cosmopolitanism, consumer ethnocentrism, individual innovativeness and lifestyle variables which are considered to be important in the cultural consumption tendency in terms of consumer characteristics, were included in the scope of the research by taking into consideration of findings in the literature. The population of research was composed of consumers who are Turkish citizens, living in Turkey and interested in the culture of one of the countries included in the scope of the study and whose ages are 18 and over. The Online survey method has used as data collection method in the study and exploratory factor analysis, Cronbach's alpha, path analysis, ANOVA and t-test analysis were applied to reach objectives of the research and the data obtained from 775 people representing the population. As a result of the analyzes, it has determined that consumer characteristics have a significant effect on consumers' cultural consumption tendencies and these effects differ according to the countries that consumers are culturally interested. It has found that the condition of whether or not consumers have past experiences in the countries make no difference in consumers' cultural consumption tendencies.