Kesirli türevlerde geometrik yorumlar ve lotka volterra denklem sistemi
Gometric interpretations in fractional derivatives and lotka equation system
- Tez No: 528429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TAMER ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kesirli türev, Kesirli integral, Lotka-Volterra, Av-Avcı, Denge noktaları, Kararlılık, Geometrik ve Fiziksel yorum, Fractional derivative, Fractional integral, Lotka-Volterra, Prey-predator, Equilibrium points, Stability, Geometric and Physical interpretation of Fractional derivative
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tezde kesirli mertebeden türev ve integrallerin farklı tanımları incelendi ve ilgili örnekler verildi. Ele alınan tanımlar aracılığıyla kesin formüller ve bazı özel fonksiyonların kesirli türevleri elde edildi. Kesirli türevlerin uygulandığı çalışma alanları incelendi. Daha sonra kesirli türevin geometrik ve fiziksel yorumu grafiklerle verildi. Son olarakta kesirli mertebeden türev içeren Lotka-Volterra denkleminin genelleştirilmiş biçimi, diğer bir deyişle avcı-av popülasyon modeli incelendi. Çözümlerin varlık ve tekliği ispatlandı ve denge noktalarının kararlılığı incelendi. Ayrıca nümerik çözüm ile elde edilen grafikler verildi. Kesirli mertebeli model ile tam sayı mertebeli model arasındaki fark incelendi. Her iki sistemdeki Denge Noktasının; tamsayı mertebeli sistem için bir merkez fakat kesirli mertebeli sistem için lokal asimptotik kararlı olduğunu gösteren bir örnek verildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, different definitions of the fractional order derivative and integrals are examined and some examples related to these definitions are given. By means of these definitions, exact formulas of the fractional derivatives of some special functions are obtained. The application areas where fractional derivatives are applied are studied. Then the geometric and physical interpretation of the fractional order derivative is given along with the graphs. Finally, the generalized form of the Lotka-Volterra equation with fractional derivative, in other words the hunter-hunting population model, is examined. The existence and unity of the solutions have been proven. The stability of the equilibrium points was studied and the graphs obtained by the numerical solution were given. The difference between the fractional-order model and the integer-order model was examined. The Equiblirium Point for both systems is examined which is a center for an integer order system, but locally asymptotically stable for a fractional order system.