Öğretmen adaylarının eğitiminde teknolojik yeterlikler, inançlar ve engeller (Burkina Faso örneği)
Pre-service teachers' technology skills, technology beliefs, and technology barriers: Burkina Faso
  1. Tez No: 528430
  2. Yazar: MOUSSA MOYENGA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pre-service teachers, Integration, Technology Competencies, Technology Beliefs, Technology Barriers, ICT
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın amacı Burkina Faso orta öğretim birinci ve ikinci kademe öğretmen adaylarının eğitiminde, teknoloji yeterlikleri düzeyi, geleceğin öğretmenlik mesleğinde teknoloji kullanımı inançlar ve eğitimde kullanımı önündeki engeller belertilmektedir. Araştırmanın amacına ulaşabilmek için tarama modeli üzerinden, nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanmıştır. Nicel verilerin analizi SPSS 22 programı ile yapılmıştır. Nitel verileri elde etmek için öğretmenler ile bire bir görüşmeler yapılmıştır. Araştırımın analiz sonuçlarına göre Burkina Faso'daki öğretmen adaylarının teknoloji yeterliklerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Teknoloji eğitimde kullanımı pozitif yönünde olduğu belirlenmiştir. Eğitimde teknoloji entegrasyonu önünde engeller analizinde teknolojik altyapı eksiklikleri, teknolojik materyal eksiklikleri, okullarda bilgisayarlara erişim eksikliği, yazılım eksikliği, teknoloji hakkında bilgi eksikliği, olarak belirlenmiştir. Erkek öğretmen adayların teknoloji yeterlikleri kadın öğretmen adaylarından daha üst düzeydedir. Öğretmen adaylarının teknolojik yeterliklerine ilişkin yaş grupları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Öğretmen adaylarının eğitim düzeyleri arasında teknoloji yeterliklerine ilişkin ön-lisans ve lisans değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Lisans diplomasına sahip olan katılımcıların teknoloji yeterlikleri daha yüksek düzeydedir. Öğretmen adaylarının eğitim gördüğü enstitü birimine göre teknolojik yeterlikleri arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Yüksekokuldaki öğretmen adaylarının teknoloji yeterliklerinin fen bilimleri enstitüsündekilerden daha yüksek olduğu görülmektedir. Branşlar arasında sırası ile teknik ve fen branşlarındaki öğretmen adaylarının teknoloji yeterliklerinin diğer branşlardan daha ileri düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bilgisayara sahip olanlar, olmayanlara göre teknoloji yeterlikleri açısından daha üst düzeydedir. Internete sık erişim şansı olan ve olmayanların teknolojik yeterlikleri arasında sonuçlarına göre anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Öğretmen adaylarının teknoloji eğitimde kullanımı inançlarına göre, Burkina Faso'daki öğretmen adaylarının teknoloji inançlarına yönelik pozitif durum görülmüştür. Cinsiyet, eğitim gördüğün, eğitim düzeyi, kişisel bilgisayara sahip olma, internete erişim olanağı değişkenlerine bağlı karşılaştırma sonuçlarına anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Anahtar kelimeleri: Öğretmen Adayları, Entegrasyon, Teknoloji Yeterlikleri, Teknoloji Inançları, Teknoloji Engelleri, BIT.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to evaluate the level of Burkina Faso secondary pre-service teachers technology skills, beliefs and barriers. To reach the aim of the research quantitative and qualitative research methods as mixt method we used. Quantitive data were analyzed with SPSS 22 program. Qualitative data were done with interviews. According to the results of the research, it was found that Burkina Faso pre-service teachers are at middle level on technology skills. On their technology belief state they had positive perception to use technology tools on their future career of teaching. For technology integration in education, lack of access to computers in schools; lack of knowledge about technology, lack of information about ways to integrate technology into curriculum, deficiencies in technology infrastructure, inadequacy of computer training in teaching education, shortcomings of technology materials, lack of technology and equipment support were mention as main barriers to use technology in education by the pre-service teachers. The research has examined whether different variables are related to gender, age, education subject, and education institute, level of education, computer owner status and internet access to technology skills, technology beliefs and technology barriers. The male pre-service teachers had higher level on technology skills then women. Significant differences were found among age groups regarding the technological skills. Differences were found also between the pre-license and undergraduate related to technology skills among the education levels of the pre-service teachers. Participants with undergraduate diploma have higher technology skills. There is a significant difference in the technological skills of the pre-service teachers according to the institute they are studying. It is observed that the technical skills of the pre-service teachers in higher education are higher than those of the science institute. Among the branches, it is concluded that the technology skills of the prospective teachers in technical and science branches are more advanced than the other branches. Those who have a computer are at a higher level than others in terms of technology skills. There seems to be no significant difference between the pre-service teachers those who have access to internet on technological skills. The pre-service teachers technology beliefs has seen a positive situation. According to the analysis results there is no significant difference between gender, age, education subject, and education institute, level of education, computer owner status and internet access variables.