Risk of company on foreign currency exchange borrowings in Turkey
Türkiye'de şirketlerin dövizle borçlanma riski
- Tez No: 528439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELHA ALTINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Döviz kuru riski, döviz kredileri, şirketlerin, borçlanma riski, riskten kaçınma, vadeli piyasalar, Türk ekonomisi, cari açık, uluslararaı yatırım pozisyonu, Exchange Rate Risk, Foreign Currency Loans, Borrowing Risk, Hedging, Future Markets, Industry Protection, Turkish's Economy, current account deficit, international investment position
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türkiye hızla gelişmekte olan bir ülkedir, büyük ölçekli imalat firmaları büyük projelere başlamış ve bir kısmı projelerini finanse etmek için döviz kredisi kullanmaktadır, bu firmalar borçlanmayı öderken para birimindeki dalgalanmalardan dolayı yüksek bir riske maruz kalmaktadır. Kur riskinin yönetilmesinde döviz riskleri stratejileri ve teknikleri uluslararası şirketler için çok önemli hale gelmiş, döviz kurundaki dalgalanma ise şirketteki gelir ile pozitif olarak ilişkilendirildiğinde borçlanma riski azalmıştır. Küreselleşme nedeniyle, döviz kuru hareketleri, derinleşme finansal piyasalara girdi. Ayrıca hem finansal kurumlar hem de reel sektör için, hem varlık hem de borç için döviz kuru riskiyle ilgili kar amacı gütmeyen kuruluşlar için daha önemli hale gelmiştir. Şirketlerin rekabet gücünü etkileyen döviz kuru riski yönetimi. Araştırma, döviz kuru oynaklığının şirket karı üzerindeki etkisine ve Türkiye'den kanıtlara odaklanmıştır. Döviz kuru dalgalanmalarının firma performansı üzerindeki etkisi, toplam satışlara olumsuz etki etmektedir. Şirketler yüksek oranda ihracat payına sahip olduklarında, döviz kuru dalgalanmalarına karşı daha savunmasız durumdadırlar, düşük ihracat yapan firmalar ise kriz sonrasında borç dolarizasyonunu daha fazla kontrol etmektedirler. Son dönemde, borç dolarizasyonunun ihracat oranı ve firma büyüklüğü ile pozitif korelasyonu riski sınırlandırabilir. Bu çalışmanın bulgularına göre, kaldıraç oranlarının ve faiz oranı riskinin iyileştirilmesine rağmen, 2001 yılında Türkiye'de yaşanan mali krizlerin, borç dolarizasyonunun ve kısa vadede borç yapısının Türk şirketler sektörünün ana kırılganlık kaynağı olarak görüldüğü görülmektedir. dış gelecek finansal şoklara karşı. 2001'den sonra finansal krizler, Türkiye'deki özel şirketler, borçlanmada düşük faiz oranı elde etmek için yurt dışı piyasalardan yerel piyasalara kıyasla daha fazla borçlanmaktan hoşlanırlar. 2010'dan bu yana, ülkemizde etkili döviz kuru rejimlerinin seçilmesinin önemi ile ilgili argüman, ülkenin buna katlandığı risk büyüklüğü ve politik istikrar üzerindeki etkisinden dolayı göz ardı edilemez, aynı zamanda finans yönteminin geliştirilmesini ve inşaat sektörlerini de etkiler. . Bu araştırmanın amacı, döviz kuru oynaklığının ve karlılığa olan ilginin etkisini ölçmek ve aynı zamanda şirketlerin volatilite riskini kontrol etmek için kullandıkları oranların nasıl ölçüleceğini açıklamaktır. Döviz kuru oynaklığı riskini en aza indirmek için şirketler tarafından kullanılan türev enstrüman. Bu araştırmanın amacı yurtdışında borçlanma riskini ve şirketin karlılığını nasıl etkileyebileceğini vurgulamaktır. Bu yazıda, yabancı para biriminden borç alırken bir türev piyasa kullanılarak bu riskin önlenmesi için bir çözüm getirilmiştir. Araştırma, firmaların döviz kuru oynaklığına karşı güvende olmak için uygulayabilecekleri yöntemleri ve yöntemleri sunmaktadır. Türkiye'nin en büyük inşaat şirketlerinden birinin mali tablolarından toplanan ve toplanan veriler, oranların ölçülmesi ve etkin faiz oranındaki değişikliklerin test edilmesi için analiz edilen ENKA Şirketi olarak adlandırılmış ve şirketin ödeme kabiliyetini test etmek için DuPont sistemini ölçmüştür. borç almak ve riski önlemek. Bu araştırma iki ana bölümde hazırlanmıştır; Birinci bölümde, yabancı para cinsi sistemlerin ilgili literatürü, şirketlerin riskten korunma politikaları, türev araçlar, finansal riskten korunma riski, Türk ekonomisinin gözden geçirilmesi ve en büyük şirketlerden biri olan finansal tabloların incelenmesi Türkiye'de. Son olarak, 2011-2017 dönemine ait ENKA firmasının analiz edilmiş mali tablosuna göre 2017'nin en yüksek borçlanmayı elde ettiği, bu da kaldıraç oranlarını ve şirketin borç ödeme kabiliyetini etkilediği sonucuna varmıştır. Döviz kurundaki dalgalanmaları önlemek için türev enstrümanı kullanmak.
Özet (Çeviri)
Turkey is a fast developing country, large manufacturing firms are started their big projects and some of them use foreign currency borrowing to finance their projects, these firms are exposed to a high risk from fluctuations of the currency when pay the borrowing. Foreign exchange risks strategies and techniques in managing the risks has become very important to international companies, while the risk of borrowing becoming low when the fluctuation of exchange rate is positively linked to income in the company. Due to the globalization, the exchange rate movements, deepening entered the financial markets. And also, have been more important for both the financial institutions and the real sector, also for non-profit organization concerning the exchange rat risk for both assets and liability. Management of exchange rate risk exposure affecting the competitiveness of the companies. The research focusing on the effect of exchange rate volatility on the company profits and evidence from Turkey. The effect of exchange rate fluctuations on firm performance are negatively rely on the total sales. When the companies have a high share of exports, are more vulnerable to exchange rate fluctuations, a low exporting firms are more control the liability dollarization after the crises. The recently positive correlation of liability dollarization with the export ratio and the firm size may be limiting the risk. The finding of this study suggest that, however of the improvement of the leverage ratios and interest rate risk, after 2001 financial crises in Turkey, liability dollarization and short maturity structure of debt are still appear to be the main sources of fragility in Turkish corporate sector against external upcoming financial shocks. After the 2001 a financial crises, the private companies in Turkey are like to borrow from abroad capital markets more than in comparison to local markets in order to achieve low interest rate on borrowing. Since 2010, the argument about the importance of choosing effective exchange rate regimes in Turkey cannot be ignored as of the size of risk that the country endure it and the affect in the political stability, also influence the developing the finance method, and the construction sectors. The goal of this research is to measure the effect of exchange rate volatility and the affection on the profitability, also to give the ways how to measure the ratios that used by the companies to control the risk of volatility, also this research discussed the types of derivative instrument used by the companies in order to minimize the risk of exchange rate volatility. The goal of this research is to highlight the riskiness of borrowing abroad and how it can affect the company profitability. This paper is give a solution in order to avoid this risk by using a derivative market while borrowing through foreign currency. The research provide the methods and ways firms can apply in order to be in safe against the volatility of exchange rate. The data gathered and collected from the financial statement of one of the biggest construction company in Turkey called ENKA Company, which analyzed to measure the ratios and test the changes of effective interest rate and measure the DuPont system to test the company ability to pay the borrowing and avoid the risk. This research is prepared in two main parts; the first part, takes and reviewed the relevant literature of the foreign currency systems, hedging policies of the companies, the derivative instruments, hedging currency risk with a financial derivative, reviewed the Turkish economic, followed by analyzing the financial statement one of the biggest companies in Turkey. Finally, it is concluded that according to analyzed financial statement of ENKA corporation for the period 2011-2017 found 2017 the company obtain the highest borrowing, and this affecting the leverage ratios and the company capability to pay the loan, it is suggest for the company to use derivative instrument in order to avoid the exchange rate fluctuations.