Women's entrepreneurship in information and communication technology in Gaza Strip
Gazze Şeridi'nde bilgi ve iletişim teknolojisinde kadın girişimciliği
- Tez No: 528465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA MADEN EYİUSTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entrepreneurship, Female entrepreneurs, Challenges, Opportunities, Gaza Strip, Information and Communications Technology, Startups
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Geçtiğimiz yıllarda kadın girişimciler, özellikle istihdam olanaklarının sınırlı olduğu ülkelerde ekonomik büyümeye ve kadınlar için yoksulluğun azaltılmasına önemli katkılarda bulunmuşlardır. Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT), sektörel bağlamda ekonomik ilerleme için elzem olmakla beraber ve sınırları aşabilme özelliği ile Gazze Şeridi'nde gelecek vaat eden sektörlerden de biridir. BİT sektöründe faaliyet göstermek, kadın girişimcilerin, Filistin ekonomisi ve toplumunun gelişiminde erkek girişimcilerle eşit rol oynamasını sağlamaktadır. Bu tez çalışmasının temel amacı, temel amacı, BİT sektöründe faaliyet gösteren Filistinli kadın girişimcilerin özelliklerini incelemek ve bu girişimcilerin Filistin'in ekonomik büyümesine katkılarını tartışmaktır. Çalışma ayrıca, BİT sektöründeki kadın girişimcilerin karşılaştıkları zorlukları ve fırsatları ve Gazze'de işlerini büyütme ve diğer kadın girişimcileri etkileme biçimlerini analiz etmektedir. Çalışmanın verisi, yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Çalışmaya katılan kadın girişimciler ve bu girişimcilere destek sağlayan kurum temsilcileri içine iki farklı yapılandırılmış görüşme soru şablonu oluşturulmuş ve uygulanmıştır. Sonuçlar, Filistinli kadın girişimcilerin girişimcilik sürecinde karşılaştıkları en önemli engelin sosyal kısıtlamalar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bunu, finansal kaynaklara ve yatırım olanaklarına ulaşım güçlüğü izlemektedir. Bununla birlikte, başarısızlıklar sonrasında kararlılık ve dayanıklılık gösterebilen kadın girişimcilerin ileriki zamanlarda başarı olanaklarının daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. BİT sektöründeki kadın girişimcilik faaliyetleri karar vericiler tarafından giderek daha fazla tanınmakla birlikte, karar vericilerin ilgili sektörde kadınların statüsünü geliştirmek ve cinsiyet ayrımının önüne geçmek için uygun politikalar oluşturmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Women entrepreneurs have recently made significant contributions to the development, economic growth, and poverty alleviation for women in countries in which employment opportunities are limited. Information and Communications Technology (ICT) is considered essential for economic advancement and it is one of the promising sectors in Gaza Strip due to ICT sector's borderless characteristic. Operating in ICT industry enables women entrepreneurs in Palestinian economy to make similar contributions to that of their male counterparts. The primary objective of this dissertation is to study the characteristics of Palestinian entrepreneur women operating in ICT industry in Gaza and discuss their contributions to the Palestinian economic growth. This study also analyses the challenges and opportunities faced by female entrepreneurs in the ICT sector as well as the ways they grow their business in Gaza and how that affects other female entrepreneurs. Data were collected through semi-structured interviewing method. Two different structured interview question templates were constructed and administered to a sample of women entrepreneurs and supporting organizations' representatives. Results reveal that most Palestinian female entrepreneurs in the sample consider social restraints as the main barrier to own and/or run their businesses in ICT sector in Gaza followed by the obstacle that they have limited access to finance and investment opportunities. On the other hand, female entrepreneurs who have persistence and determination to continue after failures are the ones who are more likely to succeed. While women's entrepreneurship activity in ICT sector is receiving recognition from decision makers, they still need to formulate appropriate policies to improve women's status and highlight the important role that female entrepreneurs play for the Palestinian society and economy.