Özel eğitimde müzik alanına ilişkin yapılmış olan bilimsel çalışmaların içerik analizi
Content analysis study of scientific researches related to music area in special education
- Tez No: 528476
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, Otizm, İçerik Analizi, Müzik Terapi, Müzik, Müzik Eğitimi, Special Education, Autism, Content Analysis, Music Therapy, Music, Music Education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, özel eğitimde müzik alanına ilişkin yapılmış olan bilimsel araştırmaların çeşitli değişkenler açısından incelendiği bir içerik analizi çalışmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu 09.07.2017 tarihinde özel eğitimde müzik alanına ilişkin yapılmış YÖK Ulusal Tez Merkezi'nde indekslenen 22 lisansüstü Türkçe tez, Necmettin Erbakan Üniversitesi Kütüphane Veri tabanlarında taranan 18 ulusal ve 29 uluslararası indekslerde taranan makaleler oluşturmaktadır. Bu amaçla araştırma kapsamına dahil edilen ulaşılabilir 22 tez, 18 ulusal makale ve 29 uluslararası makalenin içerikleri çalışmaların yapıldığı yayın türü, yıl, cinsiyet, üniversite, enstitü, il, ülke, konu, araştırma deseni, araştırma yöntemi, veri toplama aracı,çalışma grubu/örneklem, kullanım amacı ve engel türlerine göre incelenmiştir. Araştırma bulguları alt problemlere göre düzenlenip, frekans ve yüzde tablosu olarak betimsel bir biçimde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This is a content analysis study in which scientific researches related to the music area in special education have been examined in terms of different variants. Working group of the study is 22 postgraduate Turkish thesis related to music area in special education that were indexed in HEC (Council of Higher Education) National Thesis Centre on 09.07.2017, articles scanned in 18 national and 29 international indexes in the library database of Necmettin Erbakan University. For this purpose, the content of accessible 22 theses, 18 national articles and 29 international articles that were incorporated in the study has been examined in terms of edition types of researches, year, gender, university, institute, city, country, subject, research design, research method, data collection tool, working group/sample, intended purpose and type of handicap. Research findings have been arranged according to subproblems and presented as frequency and percentage chart in a descriptive way.