Akut myeloid lösemi hastalarında indüksiyon kemoterapisinin lösemi ilişkili anemiye etkisi
The effect of induction chemotherapy on leukemia-related anemia in acute myeloid leukemia patients
- Tez No: 528487
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CELALETTİN HAZNEDAROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Akut myeloid lösemi, lösemi ilişkili anemi, indüksiyon kemoterapisi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çınar, OE. Akut Myeloid Lösemi Hastalarında İndüksiyon Kemoterapisinin Lösemi İlişkili Anemiye Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Uzmanlık Tezi, Ankara 2018 Amaç: Çalışmanın temel amacı akut myeloid lösemi tanısı ile izlenen hastaların AML alt tiplerine ve aldıkları tedavilere göre lösemi ilişkili anemilerinin nasıl seyrettiği, prediktif değerinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kriterlerine uyan 276 hasta ile yapılan araştırma için hastaların elektronik kayıtları kullanılarak retrospektif gözlemsel bir kohort modeli oluşturuldu. Hastalar sekonder AML, APL ve APL dışı olmak üzere üç gruba, verilen tedaviler intensif ve non-intensif indüksiyon kemoterapileri ve destek tedavisi olarak üç gruba ayrıldı. Hastaların tanı anındaki hemoglobin değerleri, ilk kürün bitmesini takiben bir ay içindeki maksimum hemoglobin değerleri ve remisyon durumları kaydedildi. Bulgular: Tanı anındaki hemoglobin değerleri ortalama 8.5 gr/dL (6.4 – 14.4, 1.7) ölçüldü. Hastaların AML tiplerine göre, tanı anındaki hemoglobin değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamakla birlikte sekonder AML alt grubunda tanı anında Hb değerinin daha düşük olduğu görüldü (p = 0.082). İndüksiyon kemoterapisi sonrası Hb değerleri açısından tedavi grupları arasında belirgin farklılık saptandı (p < 0.001) ve en yüksek değerler sırasıyla intensif rejim alarak tam remisyona giren, intensif rejim alarak remisyon elde edilemeyen ve non-intensif tedavi alan hastalarda elde edildi. Tam remisyona girme durumuna etki eden değişkenler lojistik regresyon yardımıyla çok yönlü incelendiğinde; tanı anındaki Hb değerinin artmasının remisyon olasılığının arttırdığı görüldü [p = 0.047, OR = 1.13 (%95 GA 1.07 – 1.24)]. Sonuçlar: Anemi, AML'nin prezentasyon belirtilerinin altında yatan en önemli bulgudur ve pek çok mekanizma ile ortaya çıkmaktadır. AML hastalarında indüksiyon kemoterapisi lösemi ilişkili anemiyi olumlu etkilemektedir ve bu etki tam remisyon sağlanamasa dahi kemik iliğdeki lösemik blastların kemoterapötiklerle deplesyonu sayesinde olmaktadır. Hb konsantrasyonundaki artış miktarı tam remisyon sağlanması açısından bilgi vericidir ve tanı anındaki hemoglobin değeri düştükçe tam remisyon ihtimali azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cinar, OE. The Effect of Induction Chemotherapy on Leukemia-related Anemia in Acute Myeloid Leukemia Patients. Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Thesis in Internal Medicine Specialty, Ankara - Turkey 2018. Objective: To investigate the serum hemoglobin levels of AML patients who divided into three different AML subtypes and underwent different treatment approaches. Materials and Methods: A total of 276 AML patients who were administered different treatment approaches at the Hacettepe Hematology Department between Jan 2002 and May 2018 were retrospectively examined. The patients were divided into four groups: intensive treatment achieving complete remission (CR), intensive treatment without CR, non-intensive treatment and supportive treatment. Results: The mean hemoglobin levels at the time of diagnosis were 8.5 g / dL(6.4 – 14.4, 1.7). There was no significant difference between the groups according to the AML types in terms of hemoglobin levels at the time of diagnosis but the Hb value was lower in the secondary AML subgroup (p = 0.082).