Benign paroksismal pozisyonel vertigo saptanan hastalarda video head impulse test sonuçları ile vestibüler sinir anatomik ölçümleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between video head impulse test findings and vestibular nerve anatomical measurements in patients with benign paroxysmal positional positional vertigo
- Tez No: 528500
- Danışmanlar: UZMAN SELÇUK GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Baş itme testi, Hipofonksiyon, Lateral semisirküler kanal, Vestibüler sinir, vertigo, Head impulse test, Hypofunction Vestibular nerve, Lateral semicircular canal, Vertigo
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Amaç: Bening paroksismal pozisyonel vertigo saptanan olguların video head impulse test bulguları ile vestibuler sinir çap değişimleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Yöntemler: Çalışmaya baş dönmesi şikayeti ile kliniğimize ayaktan başvuran 34 olgu (6 erkek 28 kadın; ortalama yaş 50.2 ± 14.8 yıl, yaş aralığı 18-65 yıl) dahil edildi. Tüm olgularda serebellopontin köşe tümörü ekarte etmek için kontrastlı kulak magnetik rezonans görüntüleme(MRI) istendi. Kontrastlı kulak MRI da serebellopontin köşe, internal akustik kanal, vestibuler sinirlerin uzun aks, kısa aks ve alan ölçümleri yapıldı. Tüm olgulara vHIT testi uygulandı. Her vHIT testinden elde edilen sonuçların dökümü alındı. Bu çalışmada, vHIT testi sonucu etkilenen kulaktaki vestibuler sinir uzun aksı, kısa aksı ve sinirin kapladığı alanın kulak mrı ölçümleri sağlam kulak ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 10 'unda lateral semisirküler kanal, 12 'sinde anterior semisirküler kanal ve 12 'sinde posterior semisirküler kanal hipofonksiyonu saptandı. Etkilenen kanal VOR kazançları sağ lateral kanal için 0.78, sol lateral kanal için 0.67, sağ anterior kanal 0.54, sol anterior kanal 0.55, sağ posterior kanal 0.63, sol posterior kanal için 0.58 olarak kaydedildi. Etkilenmeyen kanal VOR kazançları sırasıyla 0.98, 0.88, 0.89, 0.89, 0.93 ve 0.84 olarak kaydedildi (Tablo 1). Etkilenen taraf ve sağlam tarafın superior vestibuler sinir uzun aks, kısa aks ve alan değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir (p değerleri sırasıyla 0.836, 0.626 ve 0.521). Sonuç: Bu çalışmada, BPPV etyolojisi araştırılırken vHIT'ın etkilenen kanalın saptanmasında etkin, güvenilir ve uygulaması kolay bir test olduğu görüldü. BPPV'de vestibüler sinirin uzun aksı, kısa aksı ve kapladığı alanın mrı ölçümlerinde; sağlam taraf ile etkilenen taraf arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Evaluation of the relationship between video head impulse test findings and vestibular nerve changes in patients with paroxysmal positional positional vertigo. Methods: Thirty four patients (6 males, 28 females; mean age 50.2 ± 14.8 years, age range 18-65 years) that admitted to the our ENT clinic with dizziness complaint was included the study. Contrast-enhanced magnetic resonance imaging (MRI) was revealed to exclude cerebellopontine angle tumor in all cases. Cerebellopontin corner, internal acoustic canal, vestibular nerves long axis, short axis and area measurements were evaluated with Contrasted MRI. vHIT test was applied to all cases and the results were recorded. In this study, the vHIT results obtained from the cases, vestibular nerve long axis, short axis and the effect on the area was compared with the intact side. Results: Ten patients had lateral semicircular canal hypofunction, 12 had anterior semicircular canal hypofunction and 12 had posterior semicircular canal hypofunction. The affected sides VOR gains were 0.78 for the right lateral canal, 0.67 for the left lateral canal, 0.54 for the right anterior channel, 0.55 for the left anterior channel, 0.63 for the right posterior canal and 0.58 for the left posterior canal. Non-affected sides VOR gains were recorded as 0.98, 0.88, 0.89, 0.89, 0.93 and 0.84, respectively. There was no statistically significant difference between the affected sides superior vestibular nerve long axis, short axis and area values of the intact side (p values 0.836, 0.626 and 0.521, respectively). Conclusions: According to the this study's results; vHIT is a effective, reliable and useful method to detect the affected canal in BPPV. There was no statistically significant difference between the intact sides vestibular nerve long axis, short axis and area values MRI measurements and the affected sides vestibular nerve long axis, short axis and area values MRI measurements.