Seröz otitli çocuklarda video head impulse testi sonuçlarımızın değerlendirilmesi
Evaluation of video head impulse test results in children with serous otitis media
  1. Tez No: 544106
  2. Yazar: MESUT TOZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELA CÖMERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklar, seröz otitis media, vertigo, vestibülookuler refleks, vHIT, Children, serous otitis media, vertigo, vestibuloocular reflex, vHIT
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyu Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 01.01.2016 – 01.04.2018 tarihleri arasında baş dönmesi şikayeti ile kliniğe başvuran çocuk hastaların dosyaları incelenerek seröz otitis media (SOM) saptanan ve seröz otit saptanmayan hastalar belirlenerek bu iki hasta grubunun video head impulse testi (vHIT) sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Bu amaçla belirttiğimiz tarih aralığında hastaneye başvuran ve 30 adet SOM saptanan ve 30 adet SOM saptanmayan hastaların vestibülooküler refleks (VOR) kazanç ilişkileri vHIT ile değerlendirildi. SOM saptanan hastalar kulak zarı muayene bulgularına göre de kendi içinde değerlendirildi. SOM saptanan 30 hastanın 15'i nin kız (%50) ve 15 'inin erkek (%50), SOM saptanmayan 30 hastanın 15'inin kız (%50) ve 15'inin erkek (%50) olduğu belirlendi. Çalışma grubunun yaş ortalaması 8.26, kontrol grubunun yaş ortalaması 8.2 olarak belirlendi. Çalışma grubu olarak kabul edilen hastaların 24 tanesinin kulak zarı mat olarak izlenirken, 6 tanesinin kulak zarı muayenesi retrakte olarak izlendi. Grup 1 hastaların 12 tanesinde sol posterior kanallarda covert sakkat saptandı, 6 tanesinde sağ anterior kanallarda ve 4 tanesinde sağ horizontal kanallarda sakkat saptandı. Sol posterior kanal VOR kazanç ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı azalma izlendi. Sağ anterior ve sağ horizontal kanal VOR kazanç ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı azalma izlendi. Çalışmaya dahil edilen hastalarımızın yaş grubuna göre bakıldığında en sık baş dönmesi nedenleri olarak Vestibüler Migren ön plana çıkmaktadır. Benign paroksismal pozisyonel vertigo ve ataksi, postravmatik vertigo ve anksiyete bozukluğuna bağlı vertigo da diğer nedenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuklarda vertigo her yaş grubunu etkilemekte, farklı yaş gruplarına göre farklı şikâyetlere yol açmaktadır. Ebeveynlerden alınan anamnez de tanı koymada oldukça önemli yer tutmaktadır. Bizim çalışmamıza göre SOM' un vestibüler sistemi kısmen etkilediği fakat bu etkinin, vestibüler sistemin bütün kanallarında görülemediği gözlemlendi. Sonuçları istatistiksel olarak anlamlı düşünebilmek için daha fazla sayıda hasta üzerinde daha fazla çalışma gerektiğini düşünmekteyiz. Bu şekilde vHIT seröz otitli çocuklarda vestibüler sistemi değerlendirmek için önemli bir tanı aracı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effect of serous otitis media on vestibular system in children complaining of vertigo by evaluation of files of the the patients with serous otitis media and evaluation of files of the the patients without serous otitis media in Kırıkkale University Mediacl Faculty Otorhinolaringology Department between dates 01.01.2016-01.04.2018 and evaluation and matching of video head impuls test results of the groups. For this goal, 60 patients applied to our clinic in these dates are evaluated. The diagnosis of 30 patients' was serous otitis media (Group 1) and 30 patients had different diagnoses other than serous otitis media (Group 2). We evaluated vestibuloocular reflex gain results of each groups by video head impulse test (vHIT). Group with serous otitis media also evaluated according to ear drum examination findings. Group 1 is consisted of 15 girls (%50) and 15 boy patients (%50). Group 2 is consisted of 15 girls (%50) and 15 boy patients (%50). Mean age of Group 1 was 8.26, mean age of Group 2 was 8.2. İn study group patients 24 patients ear draum examination was opaque and 6 patients ear drum examination was retracted. In Group 1, covert saccades is discovered in 12 of left posterior semisircular canals of 30 patients, 6 covert saccades is discovered in right anterior canals and 4 covert saccades was discovered in right horizontal canals. A statistifically signicant decraese was determined in left posterior canal vestibuloocular reflex gain results. Also statistifically signicant decraese was determined in right anterior and right horizontal canal vestibuloocular reflex gain results. When we look to the age groups of the our children, most common reason for vertigo complaints was vestibular migraine. Other diagnoses were, benign paroksysmal positionel vertigo, ataxia, postraumatic vertigo and anxiety disorders. Vertigo effects every age groups in children and causes different complaints according to different ages. Anamnesis from parents is very important in differential diagnosis. According to our study, serous otitis media effect vestibular system partially but does not effect all the canals. In order to find statistically significant results, new researches with much more hasta groups should be made. With new researches, vHIT can be used as a valuable diagnostic device in vestibular system in children with serous otitis media.